Vijesti 23.08.2016.

Neispunjeno obećanje: Šta je sa spiskom djece koja čekaju mjesto u banjalučkim vrtićima?

ČITANJE: 2 minute

Deset dana prije početka školske godine od spiska djece koja čekaju mjesto u banjalučkim vrtićima, nema ni traga ni glasa!

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović na naša pitanja kada će spisak biti objavljen i po kojim kriterijumima je formiran pisano kratko odgovara, javlja Alternativna televizija.

Iz Centra ne mogu da nam dostave spisak djece, što nismo ni tražili.

“Novim Pravilnikom o prijemu djece koji je u proceduri definisano je da će svaki zahtjev za upis dobiti svoj broj protokola koji će biti transparentan. Na slobodna mjesta u vrtiću djeca se primaju kontinuirano po kriterijumima iz Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju”, rečeno je u Centru.

Prije nešto manje od dva mjeseca, poslije sjednice Skupštine ažurnost od nove uprave Centra za predškolsko vaspitanje tražio je i gradonačelnik Slobodan Gavranović. Upravi je tada dao rok do početka školske godine. Danas nije imao vremena da nam kaže hoće li rok i obećanje biti ispoštovani.

“Moj će zahtjev biti da to bude upravo do tada. Zašto da ne bude, zašto sve sumnjamo”, rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Zaključak odbornika opozicije u Skupštini Banjaluke kojim su tražili formiranje spiskova i javnu upisnu politiku, godinu dana sakupljao je prašinu u ladicama. Ni stara uprava Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa Natašom Radulović na čelu, kao ni nova sa Jelenom Kurtinović, još nisu ispunili taj zaključak.

“Sad se taj birokratski način koči u realizaciji zaključka koji sam ja predložio. I onda imate prepucavanje od strane Centra za predskolsko vaspitanje zajedno sa gradonačelnikom. Ovi kažu trebao biti u septembru, ovi kažu mi to ne možemo realizovati. Ovaj kaže da je to u nekom Odjeljenju za društvene djelatnosti”, smatra odbornik PDP u Skupštini Banjaluke Zoran Talić.

U Centru za predškolsko su obećali da će formirati komisiju koja će se sastajati jednom mjesečno i obrađivati pristigle zahtjeve, bodovati ih i rješavati.

Vrijeme provedeno na čekanju, zaposlenost roditelja, socijalni status neki su od kriterijuma koji će biti uzeti u obzir.

Dok sve ne osvane crno na bijelo, između dvije vatre našlo se 1520 banjalučkih mališana i njihovih roditelja.

(ATV)

Oznake: Zoran Talić