Sport 29.12.2015.

Neizvjesna sudbina banjalučkog kluba: Borac umire 12. januara?

ČITANJE: 3 minute
borac
Mirovanjem i ćutanjem nećemo ništa riješiti i od 12. januara Borca možda više neće biti, rekao je Draško Ilić, bivši predsjednik ovog kluba i prvi čovjek Područnog fudbalskog Saveza Banjaluka (PFS).

Više od mjesec dana prošlo je od sjednice Skupštine banjalučkog premijerligaša na kojoj je Ilić i zvanično napustio klub, ali nasljednika još nije dobio. Još se nije pojavio čak niti jedan potencijalni kandidat, a 13 dana je ostalo do prozivke fudbalera koja bi, prema riječima bivšeg predsjednika, mogla i da označi kraj ekipe sa Gradskog stadiona.

-Ko će izvršiti prozivku 12. januara? Mandat aktuelnom stručnom štabu ističe sutra, a nema novih čelnika koji će im produžiti ugovor ili imenovati novi. Dosta igrača je van Banjaluke pa se postavlja pitanje gdje će spavati i ručati i ono najvažnije – gdje će početi pripreme- izjavio je Ilić, koji je istakao da od toga dana Borca možda više neće biti.

Ilić je istakao da fudbaleri nisu dobili plate za posljednja dva mjeseca te da postoji strah da će nakon treće neisplaćene plate mnogi zatražiti slobodne dokumente.

-Strah me da se i u narednim danima neće desiti ništa i da će se sve neslavno završiti. Svi znamo da Borac, ukoliko želi da nastavi prvenstvo, mora da isplati i potraživanja bivših igrača koja su nedavno stigla u klub i iznose preko 100.000 KM- izjavio je predsjednik PFS-a koji je istakao da prati dešavanja na Gradskom stadionu iako je prekinuo svu komunikaciju odlaskom sa mjesta prvog čovjeka kluba:

-Ne vidim da je iko napravio ikakve poteze. Nakon mog odlaska očekivao sam da će se pojaviti neko ko je spreman da se uhvati u koštac sa problemima. Borcu ne vrijedi finansijska pomoć, jer je stanje u klubu dubiozno-

Skupština kluba je na sjednici tog 23. novembra donijela tri zaključka koja se odnose na hitno donošenje zakona o sportu, o otpisu nenaplativih dugovanja sportkim klubovima i regulisanje imovinskih pitanja i infrastrukture sportskih objekata. Tom prilikom je Gradski stadion vraćen na upravljanje gradu Banjaluci, ali primopredaje ključeva još nije bilo.

-Jedno vrijeme pričalo se o zakonu o sportu i to je sve. Očekivao sam da će biti više rekacija o otpisu nenaplativih dugova, a još nije završena ni priča o vraćanju Gradskog stadiona- kazao je Ilić.

On se po odlasku našao na udaru veterana i prijatelja Borca, a pozvao ih je da oni pronađu rješenje ukoliko su u mogućnosti.

-Grupa ljudi koja se naziva veteranima i prijateljima kluba oblatila je sva tri zaključka i ti komentari su zaustavili proces. Zašto oni ne vode klub ili bar pronađu riješenje, jer vremena je sve manje- jasan je Ilić, koji je zaključio da se na čelo kluba neće vratiti dok ne budu ispoštovana pomenuta tri zaključka sa sjednice Skupštine.

-Ispljuvan sam i nazvan lažovom i na mene ne treba da računaju dok god vlada ovakav modalitet. Ukoliko bih se vratio na ovo stanje, to bi bio samo nastavak agonije-

(NN)