Svijet 04.11.2020.

NEIZVJESNO: Bajden pobjednik u Viskonsinu, Tramp najavljuje tužbu zbog Mičigena

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednički izbori su završeni. U trci su dva kandidata za Bijelu kuću, predsjednik SAD Donald Tramp i Džozef Bajden.

Prema elektorskim glasovima, Bajden vodi sa 248, dok Tramp ima 214 a za pobjedu je neophodno 270 glasova, prenose agencije.

Tri države – Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija mogle bi da budu ključne u odluci o pobjedniku izbora. Tu je Nevada u kojoj će brojanje glasova biti nastavljeno tek sutra u 18.00 časova po našem vremenu.

Bajden je pobijedio u državi Viskonsin, objavio je AP.

Izborni štab kandidata Republikanske stranke za američkog predsjednika Donalda Trampa podnio je tužbu u državi Mičigen za zaustavljanje brojanja glasova na predsjedničkim izborima.

– Podnijeli smo tužbu pred sudom u Mičigenu da se prekine prebrojavanje glasova dok ne bude odobren značajniji pristup kontrolora. Takođe, zahtijevam reviziju glasačkih listića, koji su otvoreni i prebrojani dok nije bilo značajnijeg pristupa – ističe se u saopštenju.

Istovremeno, Tviter je modifikovao ranije upozorenje uz Trampove tvitove, postavljeno u maju, uz tvrdnju da sadrže moguće neistinitosti. Sada se ta oznaka odnosi i na objave u vezi sa izborima u SAD.

(SB/Banjaluka.net)