Vijesti 21.12.2016.

Neizvjesno grijanje u Banjaluci: Toplana nema mazuta, ali ima dugove

ČITANJE: 2 minute

Deset je dana do kraja godine, a banjalučka “Toplana” jedva da ima mazuta da radijatore održi mlakim. Iako su temperature već neko vrijeme ispod nule, zbog nedostatka energenata grijanje se gasi već u deset sati.

Ni gradski oci više ne mogu da garantuju tople radijatore Banjalučanima do polovine aprila.

“Toplana je noćna mora najednostavnije rečeno. Toplana trenutno sama nema kapaciteta da riješi ništa kao preduzeće, jer ona je preduzeće koje treba na tržištu da posluje na određen način. Ušli su u sezonu bez mazuta, i ja sam jako zabrinut kako ćemo mi ovu grejnu sezonu uopšte i završiti”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Toplana je više od dva mjeseca skoro bez kormilara. V.d. direktora, Mićo Milovanović, nije u milosti novog gradonačelnika, a na pozive se ne javlja već neko vrijeme.

U kakvim je problemima preduzeće, najbolje pokazuje činjenica da se mazut najčešće nabavlja na sedmičnom nivou.

I dok gradonačelnik borbu sa isporukom grijanja upoređuje sa čarolijom i magijom, u “Toplani” ne objašnjavaju kako će tačno da riješe problem.

Sa medijima se samo dopisuju.

“Trudimo se da uz pomoć Grada, Vlade RS i dobavljača obezbjedimo dovoljne količine mazuta za kontinuitet u isporuci toplotne energije. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti i da ćemo održati kontinuitet grijanja.”

Vlada je sredinom novembra unaprijed uplatila “Toplani” skoro milion maraka za grijanje. Polovina tog novca iskorišćena je za nabavku 500 tona mazuta.

Dug se nagomilao na više od 85 miliona maraka. Plana za vraćanje još nema. U NDP-u kažu da su problem na koji sada ukazuje gradonačelnik, oni uprali prstom prethodne četiri godine, ali da ih niko nije čuo.

“Da li ima spasa Toplani, to ćemo da vidimo. Toplana kao javno komunalno preduzeće mora da opstane.

Da li će tu Toplanu držati grad, ili će se dati u javno-privatno partnerstvo, da li će to privatnici da uzmu potpuno u svoje ruke, to se sve može urediti zakonom. Ali, najbitnije je da ona funkcioniše i radi”, rekao je Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a u Skupštini grada Banja Luka.

Nova gradska vlast uzda se u pregovore sa EBRD-om, i prelazak na grijanje na drva.

To, bar do kraja ove sezone, neće biti moguće. Sezonu će, kažu u gradskoj upravi, nekako pregurati, a građane mole za strpljenje.

Iako ne mogu da isporuče kvalitetno grijanje, račune će, ipak, Banjalučani uredno morati da plaćaju.

(ATV)