Svijet 25.09.2021.

NEIZVJESNO U NJEMAČKOJ: Dan pred izbore stranke jedna drugoj dišu za vratom

ČITANJE: 3 minute

Trka za nasljeđivanje Angele Merkel na mjestu njemačkog kancelara potpuno je neizvjesna dan prije nego što najmnogoljudnija zemlja zapadne Evrope izlazi na izbore, a posljednja predviđanja pokazuju da su vodeće stranke praktično jedna drugoj za vratom.

Dvije vodeće ankete objavljene uoči izbora u nedelju pokazuju da su socijaldemokrate (SPD) za nijansu izgubile prednost nad hrišćanskim demokratama (CDU). Prva, koju je sproveo Civey za emitera ZDF, pokazao je da je SPD stabilan na 25 odsto, ali da je CDU skočio na 23. Anketa objavljena kasnije tokom dana za birački institut Alensbah pokazala je da je trka još tjesnija, sa SPD na 26 odsto, a CDU na 25.

Ankete koje su sproveli Wahlkreisprognose i Forsa dale su iste rezultate – SPD je na 25, a CDU na 22 odsto. Ipsos, sa druge strane, SPD-u daje 26 odsto, a CDU-u 22.

SPD je bio u vođstvu nedjeljama, ali je ono smanjeno na tako tanku prednost da ona gotovo da ne postoji, posebno kada se uzme u obzir i statistička greška od oko 2,5 odsto.

I bitka za plasman ostalih stranaka je podjednako neizvesna, a posmatrači je prate isto tako pomno, posebno zato što bi ona mogla da bude odlučujuća za sastav nove vlade. Stranka Zelenih prema posljednjim anketama stoji na 16 odsto, a konzervativni FDP je sa 10,5 skočio na 12 odsto. Krajnje desni AfD nalazi se na 10 odsto, a slijedi krajnje lijeva Ljevica sa pet ili šest odsto, što je na samoj ivici cenzusa, pa se može desiti da ponovo ne bude izabrana u parlament.

Međutim, najpopularniji kandidat za kancelara ubjedljivo ostaje Olaf Šolc iz SPD, pri čemu je 47 odsto anketiranih reklo da bi izabrali njega ako bi se direktno glasalo za kancelara, dok se 20 odsto izjasnilo za Armina Lašeta iz CDU. Samo 16 odsto je reklo da na mjestu kancelarke želi Analenu Berbok iz Zelenih.

Čini se da je koaliciona vlada neizbježna, a trosmijerni savez vrlo vjerovatan. On će se prvi put dogoditi na nacionalnom nivou, kao odraz sve veće rascepkanosti njemačke, ali i šire evropske politike.

Konačni scenario će imati dalekosežne posledice u zemlji, kao i na buduću ulogu Njemačke kao vodećeg glasa u Evropi. Očekuju se nedjelje, ako ne i mjeseci, žestokih pregovora o formiranju nove vlade.

Pad podrške CDU i njenoj sestrinskoj stranci, Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), bio je glavna tema tokom ove kampanje. Veliki dio krivice, posebno unutar same konzervativne alijanse, svaljena je na njenog kandidata Lašeta, koji je takođe lider najmnogoljudnije nemačke države Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Njegova kampanja je bila podložna propustima, a najniža tačka dogodila se nedugo nakon poplava koje su nanele pustoš na zapadu zemlje, kada je Lašet uhvaćen kamerom kako se smije u trenutku sjećanja na više od 180 stradalih. Njegova stranka se smatra iscrpljenom, bez inovacija ili inspiracije nakon 16 godina na vlasti sa Merkelovom na čelu.

Čak i ako CDU sustigne SPD, još uvijek je na putu ka jednom od najgorih rezultata u svojoj skoro osam decenija dugoj istoriji, prenosi Blic.

Za razliku CDU, čini se da je SPD u procvatu, iako se čak i unutar same stranke njena prednost opisuje mješavinom srećnih okolnosti koje bi mogle da se preokrenu u svakom trenutku. Šolc, kao aktuelni ministar finansija koji je pomogao u usmjeravanju njemačke privrede kroz pandemiju, predstavio se kao kandidat koji će u isto vrijeme nastaviti kurs Merkelove, ali i sprovesti duboke reforme. Čak je i nakratko usvojio njen čuveni gest sa rukama sklopljenim u romboid, koji je, iako zamišljen kao šala, prošao dobro kod birača.

Ni Zeleni nisu izbegli rolerkoster tokom kampanje – sa 28 odsto podrške, koliko su imali u aprilu kada je Berbokova nominovana za kandidata, na 16 odsto. Uprkos tome što su ekološka pitanja njen razlog postojanja, stranka nije uspela da iskoristi nedavne ekološke katastrofe, uključujući istorijske poplave u Njemačkoj.

(N.S)