Vijesti 21.02.2016.

Nejasne okolnosti pogibije srpskih državljana u Libiji

ČITANJE: 1 minuta
otmica libija
Okolnosti pod kojima je poginulo dvoje srpskih državljana u Libiji su nejasne, rekao je danas predstavnik za štampu američkog Pentagona Piter Kuk.

-Naše snage su motrile ovaj kamp nekoliko sedmica prije izvođenja operacije i u vrijeme udara nije bilo pokazatelja da u kampu ima i prisutnih civila- rekao je Kuk i dodao da će podijeliti sve informacije koje budu mogli sa Vladom Srbije, te uputio najdublje saučešće Vladi Srbije i porodicama ubijenih.

Američki zvaničnici su rekli da su unaprijed upozorili libijske vlasti o planiranom napadu, bez preciziranja koga su tačno kontaktirali.

Pentagon je saopštio da je upoznat sa izvještajem da je u Libiji ubijeno dvoje srpskih državljana, ali ne raspolaže informacijama koje ukazuju da je njihova smrt posljedica udara koje su izvele američke snage na visokog zvaničnika “Islamske države” i na kamp za obuku islamista u Libiji.

U saopštenju Pitera Kuka se navodi, da američka vojska, prilikom izvođenja operacija, preduzima opsežne mjere kako bi smanjila rizik civilnih gubitaka, što će nastaviti da čini u svojoj kampanji protiv “Islamske države”.

Od 2014. godine Libija ima dvije suprostavljene Vlade, samoproglašenu sa sjedištem u Tripoliju i međunarodno priznatu sa sjedištem na istoku zemlje.

Srbija je održavala veze sa obe libijske Vlade.

Diplomate i strani državljani su u prošlosti često bili mete otmičara, koji su uglavnom zahtijevali otkup ili tražili oslobađanje svojih boraca.

(Agencije)