Vijesti 02.10.2016.

Nekada hiljadu đaka, danas jedan prvačić

ČITANJE: 5 minuta

Milica Blagojević jedina je učenica prvog razreda Osnovne škole “Petar Kočić” iz Kola, područno odjeljenje u Stričićima, kod Banjaluke, i zbog toga nastavu obavlja u kombinovanom odjeljenju.

Milica nam je rekla da joj se veoma sviđa u školi i da joj zahvaljujući ostalim školskim drugarima ne nedostaje društvo.

“Stalno se igramo i svi mi pomažu, nekada kada nešto ne znam samo njih pitam jer su oni to što ja radim već radili. Škola mi ide dobro i nije mi naporno, drago mi je što sam krenula u školu”, rekla nam je šestogodišnja djevojčica.

POMOĆ SA SVIH STRANA: Drugari iz razreda su veoma srećni što su dobili novo društvo i rado joj, kako kažu, pomognu i izađu u susret. Božana Pajić, učenica drugog razreda i Miličina drugarica, objasnila nam je kako ona, ali i svi ostali drugari, u sve aktivnosti uključuju jedinog prvačića.

“Ona nam ne traži baš često pomoć jer zasad joj dobro ide i uz nas dosta nauči. Ona već vidi šta je čeka u sljedećem razredu, tako je bilo i nama jer smo i mi u kombinovanom odjeljenju krenuli u prvi razred”, objasnila nam je Božana.

Radivoje Vasiljević, profesor razredne nastave i Miličin učitelj, rekao nam je kako on predaje u kombinovanom odjeljenju za tri razreda.

“Milica je sama u prvom razredu, ona sama sjedi i obavlja zadatke, ima samo dva časa i zasad je jako primjerna i disciplinovana učenica. Njoj je malo teže jer nema nikoga od vršnjaka, najblaže rečeno nema konkurenciju i onda nema takmičarskog duha, ali mi se trudimo zajedno s ostalim učenicima da je uključimo u sve”, kazao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, ona se od prvog razreda uči kako da samostalno radi jer dok on objašnjava ostalim učenicima ona sama radi zadate zadatke.

“Sada je i dobro, jednom sam učio i kombinovano odjeljenje u kojem su bila četiri razreda. Učenici s kojima sam radio nisu imali nekih poteškoća s učenjem kada su prešli u starije odjeljenje, niko se dosad nije žalio i skoro svaki učenik iste ocjene ima i kod ostalih nastavnika”, istakao je Vasiljević.

SITUACIJA ALARMANTNA: Istakao je da je prije prošlog rata u BiH ta škola bila puna i radila je u dvije smjene. Imala je više od 1.000 učenika, a danas ih je samo 58.

“Ovo je baš tužno što se svake godine sve manje učenika upisuje u prvi razred. Nekada je svaki razred imao tri odjeljenja, A, B i C, i svaki razred je imao više do 30 učenika, ali danas je situacija baš alarmantna”, upozorava Vasiljević.

Dubravka Bosančić, direktorica OŠ “Petar Kočić”, rekla je da je Milica jako primjerna i tiha učenica.

“Njen stariji brat već ide u našu školu, pa su roditelji izrazili želju da ona, iako bi trebalo da ide u školu u Paviće, ipak ide ovdje, jer im je lakše zbog prevoza, ali je i atmosfera malo bolje nego u Pavićima i trudimo se da za djecu organizujemo veliki broj aktivnosti”, ispričala je Bosančićeva.

Tvrdi da dosad niti jedan učenik koji je pohađao kombinovano odjeljenje nije izašao s lošijim kvalitetom znanja nego učenik koji pohađa nastavu u jednom razredu.

GAŠENJA ODJELJENJA: “Prosto je za ne povjerovati da se za tako kratak period u tolikoj mjeri smanjio broj učenika i konstatno opada, tako da se ove godine još jedno odjeljenje ugasilo. Moglo bi se reći da bismo za nekoliko godina mogli staviti katanac i na ovu bravu. Sve škole su nam se zbog toga pozatvarale i sada imamo samo dvije područne škole, ovu u Stričićima i školu u Pavićima”, objasnila je Bosančićeva.

Prema njenim riječima, zbog malog broja učenika većina roditelja se odlučuje na to da djecu, iako po mjestu gdje žive pripadaju drugom upisnom području u Pavićima, ipak upišu u Stričiće, jer je ovdje bolje riješeno pitanje prevoza i stariji braća i sestre već idu ovdje u školu pa je i roditeljima lakše i bezbjednije.

“Kao prosvjetni radnik moram da istaknem da smo prilično zabrinuti zbog stanja koje se iz godine u godinu pogoršava, jer se djeca više ne rađaju, imamo sela i zaseoke u kojima nema porodica ili su sve stariji ljudi, pa se zbog toga gase ne samo odjeljenja, već i sela”, objasnila je ona.

Smatra da bi nadležni trebalo malo više da se pozabave tom problematikom, jer ovdje živi oko 1.100 stanovnika i većina ih se bavi stočarstvom i poljoprivredom, ali nemaju nikakvih vidova pomoći. Ističe da sami ne mogu snositi sve troškove i da to utiče i na porodice, jer nemaju od čega hraniti djecu, pa se zbog toga ipak radije odluče na to da ih nemaju.

“I ova škola je u veoma lošem stanju, zgrada je stara, krov prokišnjava, stolarija je jako stara, a uz to imamo i problem zagrijavanja školske sale. Instalacije su loše, ali smo dobili obećanje od Milorada Dodika, predsjednika RS, da će sanirati ovu školu, tako da očekujemo sljedeće godine da se i to realizuje”, objasnila je Bosančićeva.

Priredba u čast Kočića

Povodom 100 godina od smrti pisca Petra Kočića učenici i nastavnici područnog odjeljenja Osnovne škole “Petar Kočić” u Stričićima, kod Banjaluke, organizovali su priredbu na kojoj su govorili o liku i djelu ovog slavnog pisca, koji korijene vuče upravo s ovog mjesta.

“U sklopu toga učenici su u dvorištu škole posadili 300 karanfila u obliku inicijala Petra Kočića”, rekla je Slavka Pantelić, profesorica u penziji.

(Nezavisne)