Sport 16.12.2020.

NEKADAŠNJI KOŠARKAŠ I TRENER BORCA: U 75. godini preminuo Đorđe Mikeš

ČITANJE: 3 minute

Nekadašnji košarkaš i trener Borca Đorđe Mikeš (75), koji je ostavio veliki trag u košarci grada na Vrbasu, Republike Srpske, regiona, te bio među osnivačima KS RS, preminuo je danas od posljedica korona virusa.

Kakav je uticaj imao najbolje opisuju riječi bivšeg košarkaša Aleksandra Vranješa, koji se putem društvenih mreža oprostio od Mikeša.

“Đorđe Mikeš neka ti je vječna slava i hvala za sve. Mnoge utakmice si pobijedio kao košarkaš i kao trener, ali ovu si izgubio u produžetku… Otišao je drugi otac nas košarkaša i košarkašica, veliki čovjek ovog grada i još veći pedagog i košarkaški trener.”

Vrijeme i mjesto sahrane Đorđa Mikeša biće poznati kasnije, prenosi Srpska info.

Telegrami saučešća

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Đorđa Mikeša, direktora Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” u Banjaluci i sportskog radnika, koji je preminuo danas od posljedica zaraze virusom korona.

Dodik je izrazio žaljenja zbog smrti Đorđa Mikeša, istakavši da je Republika Srpska izgubila velikog čovjeka i humanistu koji je dao značajan doprinos razvoju i afirmisanju jevrejske zajednice, ali i uglednog sportistu i sportskog radnika.

– Iskreno saučestvujem u bolu porodice Mikeš za koju je ovo veliki gubitak, a istovremeno je i gubitak za Banjaluku i Republiku Srpsku, kao i sve one koje su ga poznavali. Ostaje za utjehu njegov rad i djelo koji nikada neće biti zaboravljeni – istakao je Dodik u telegramu.

Sa žaljenjem sam primio tužnu vijest o iznenadnoj smrti Đorđa Mikeša, direktora Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“. Obavljajući brojne odgovorne dužnosti tokom svoje karijere, Đorđe Mikeš ostaće u trajnom sjećanju kao uvažen i poštovan društveni radnik. Saosjećajući u bolu koji je zadesio vašu porodicu, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća – navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Sa tugom i žaljenjem primila sam vijest o smrti Đorđa Mikeša. Njagovim odlaskom najviše gubite vi, njegova porodica, ali i cjelokupna javnost Republike Srpske – navodi se u telegramu predsjednice RS Željke Cvijanović.

Dodaje se da je Mikeš bio poštovan i svestran čovjek.

U telegramu se ističe da je ostavio dubok trag, kako na kulturološkom planu, kao direktor Jevrejskog kulturnog centra, tako i u sportu Republike Srpske, ponajviše u Кošarkaškom klubu “Borac” iz Banjaluke.

– U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze poštovanja i najdubljeg saučešća – navodi se u telegramu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je Jevrejskoj opštini Banjaluka izraze dubokog žaljenja povodom smrti potpredsjednika te organizacije Đorđa Mikeša.

Mikeša ćemo pamtiti kao vrijednog i poštenog čovjeka, uglednog sportistu i, prije svega, velikog humanistu koji je sav svoj život posvetio unapređenju života Banjaluke i Banjalučana, a dao je i veliki doprinos afirmaciji jevrejske zajednice – napisao je Čubrilović u telegramu.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: Đorđe Mikeš