Vijesti 21.08.2017.

Nekultura u Banjaluci: Šetaju psa ispod prozora i kraj igrališta, a ne počiste za njim

ČITANJE: 3 minute

Brojni građani se žale da su očajni jer ne mogu da stanu u kraj vlasnicima pasa koji nemaju osnovne kulture i ne žele da počiste za svojim ljubimcem.

Mještani Ulice Banovića Strahinje u Obilićevu kažu da više nemaju načina da se bore sa pojedinim nesavjesnim komšijama koji baš nikada ne čiste za svojim ljubimcima.

– Ne znam kako imaju obraza dovesti psa pod nečiji prozor da vrši nuždu ili pored igrališta na kojem se igraju djeca, a onda se hladno okrenuti i otići. Bezbroj puta su ih komšije upozoravale da moraju počistiti za psom, a oni, umjesto da se postide, budu drski i viču da imaju pravo da rade šta hoće – pričaju mještani ove ulice.

Tvrde da ni kod komunalnih policajaca nisu naišli na razumijevanje, a jedini prijedlog koji su im dali doveo bi do toga da se još više zavade sa komšijama.

– Nekoliko puta smo zvali komunalne policajce da prijavimo vlasnike koji krše propise, a oni predlažu da uslikamo komšiju sa psom i pošaljemo im fotografiju. To je suludo. Znam da ne mogu stići da obiđu cijeli grad, ali mogu bar izaći na teren kada dobiju prijavu  – kaže mještanka Sonja T.

Dodaje da užasno izgleda i šetalište pored Vrbasa jer je javna površina i većina vlasnika smatra da tu i nema obavezu da počisti iza psa.

– Kada bi se ovakvo ponašanje strože kažnjavalo sigurno bi problem bio riješen u kratkom roku, ali čini mi se da niko od nadležnih o tome ne vodi računa – rekla je Sonja.

Na isti problem se žale i u centru grada, gdje je, kako kažu, na igralištu pored Sokolskog doma više pasa nego djece.

– Naravno da nam ne smetaju životinje, ali nam smeta što prljaju okolo, pa igrajući se djeca redovno u to ugaze – kaže jedan mještanin.

U Gradskoj upravi, međutim, tvrde da prijave i nisu tako česte, te upozoravaju vlasnike da moraju poštovati propise, izbjegavati površine gdje je postavljena tabla da je zabranjeno šetanje životinja.

– Kazna za vlasnike koji ne počiste za svojim kućnim ljubimcima iznosi 100 KM – kažu u Gradskoj upravi.

Da je ovaj problem rasprostranjen potvrđuje i Banjalučanka Tanja V. koja kaže da uvijek čisti za svojim ljubimcem, a sugrađani joj priđu i pohvale je da je među rijetkima koji to rade.

Osnovna kultura

Mještani Obilićeva kažu da su im u Gradskoj upravi rekli da prikupe potpise svih stanara i da će ispod njihovih prozora postaviti znak da je zabranjeno šetanje pasa.

– Na šetalištu pored Vrbasa je bila ista takva tabla, ali to nije rješenje jer niko nije poštovao zabranu. Ne vrijedi nam uređivati i graditi Banjaluku kada pojedini stanovnici nemaju ni osnovne kulture – kažu mještani Obilićeva.

(EuroBlic)