Politika 13.04.2022.

“NELEGITIMAN POTEZ” Ambasada Rusije zatražila od PIK da poništi Šmitovu odluku

ČITANJE: 1 minuta

Ambasada Ruske Federacije u BiH zatražila je od partnera iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (UO PIK) da ponište takozvanu odluku Kristijana Šmita da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, naglašavajući da su njegovi potezi nelegitimni.

Ukoliko pojedini članovi UO PIK nastave da popuštaju samovolji Kristijana Šmita, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice – upozorava se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade su pozvali sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez spoljnog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja.

– Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za obezbjeđenje stabilnosti i bezbjednosti u BiH – ističe se u saopštenju.

Ambasada je potvrdila principijelan stav Rusije da se njemački državljanin Kristijan Šmit bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, zbog čega nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Njemački diplomata Kristijan Šmit rekao je juče da je “obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi sutra trebao da stupi na snagu.