Politika 15.06.2021.

NELSON: Na Zapadnom Balkanu sankcionisaćemo lidere koji podržavaju korupciju

ČITANJE: 1 minuta

“Naša je odlučnost da se suprotstavimo onima koji podrivaju stabilnost, podržavaju korupciju i slabe ljudska prava”, kazao je ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

Ističe da nova izvršna uredba američke vlade u vezi sa omogućavanjem da se nametnu sankcije na Zapadnom Balkanu predstavlja jačanje podrške SAD napretku Zapadnog Balkana, prenose agencije.

“Naša je odlučnost da se suprostavimo onima koji podrivaju stabilnost, podržavaju korupciju i slabe ljudska prava. Tako da nova izvršna uredba ne mijenja prethodne kriterije. Ona ne mijenja ničiji status prema prethodnim sankcijama. Ona proširuje opseg geografski time što uključuje Albaniju koja nije bila uključena prije, jer Albanija se suočava sa istim izazovima kao i druge zemlje Zapadnog Balkana”, istakao je Nelson.

On dodaje da je novi elemenat koji smatramo destabilizirajućim faktorom ovdje, a to je korupcija.

“Sankcije zemljama Zapadnog Balkana uključuju specifične elemente gdje ćemo sankcionisati lidere koji podržavaju korupciju, promovišu je i time narušavaju demokratiju, stabilnost, prosperitet i ljudska prava u zemljama Zapadnog Balkana. Izvršna uredba takođe proširuje opseg time što omogućava nametanje sankcija onima koji podržavaju aktere koji podrivaju stabilnost”, naglasio je Nelson.

Tako da sankcije, ističe Nelson, sada mogu uključivati članove porodica i druge saradnike ljudi koji rade na narušavanju napretka i demokratskih ideala i napredovanja Zapadnog Balkana i njegovih zemalja ka EU.

(SB)

Oznake: Erik Nelson