Politika 15.05.2021.

Nelson o “Brzom odgovoru 21”: Ovo je najveća vojna vježba koju su SAD imale u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Američke vojnika koji su danas stigli na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21”, pozdravio je ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Erik Nelson.

Nelson je kazao kako ovo nije obična vježba već važan trening kako za američke tako i za vojne snage BiH.

– Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavljanju mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma – kazao je on te podsjetio na razne etape u vojnoj saradnji dvije zemlje, piše Klix.

Nelson je kazao da je “Brzi odgovor 21” najveća vježba koju su američke vojne snage ikad imale u BiH te da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj.

– SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti – izjavio je on.

Planirano je da se vježba “Brzi odgovor 21” održi od 17. maja do 2. juna. Njom će rukovoditi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

(N.S)