Politika 01.06.2021.

Nelson razgovarao s Dodikom o dolasku novog visokog predstavnika: Fokus moraju biti reforme

ČITANJE: 1 minuta

Američki ambasador Eric Nelson danas je razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom (SNSD) o podršci za novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta.

Dodik je odavno iskazao svoj stav o novom visokom predstavniku, odbijajući da prihvati imenovanje Schmidta. Kao vjetar u leđa takvoj retorici je i odluka Rusije u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) da ne podrži imenovanje zamjenika Valentina Inzka.

Američki ambasador danas je pak Dodiku pokušao obrazložiti važnost iskazivanja podrške novom visokom predstavniku zbog važne uloge koju OHR i dalje ima u našoj zemlji u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, u koji se Dodik zaklinje.

Paradoks je da Dodik priznaje isključivo Dejton kao polazište za odnose u BiH, a negira medijatorsku ili bilo kakvu ulogu visokog predstavnika, čiji je posao između ostalog provođenje Dejtona i medijatorstvo u provođenju reformi.

Ambasador Nelson je i danas u razgovoru s Dodikom pozvao na fokusiranje na reforme koje će unaprijediti evropski put u BiH, poboljšati ekonomiju kako bi naša zemlja što manje zavisila od međunarodne supervizije.

Nelson je naglasio da retorika podjela samo usporava BiH do napretka koji koristi svim građanima ove zemlje.

Podsjetimo, politički predstavnici iz Republike Srpske sutra odlaze u Srbiju kod predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića na konsultacije povodom imenovanja Schmidta za novog visokog predstavnika.

(E.M)