Politika 21.10.2021.

NELSON SA TURKOVIĆEVOM: SAD pažljivo prate situaciju, ne nasjedati na provokacije

ČITANJE: 1 minuta

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je razgovarala danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom koji joj je kazao da ne treba nasjedati na provokacije Milorada Dodika.

Kako je to navela ministrica Turković, ambasador je naglasio da SAD pomno prate situaciju te da ne treba nasjedati na provokacije koje bi daljnje destabilizirale zemlju, prenosi Klix.

“Potrebno je ostati miran i udružiti progresivne snage kako bi Bosna i Hercegovina izašla jača i prosperitetnija iz ove krize”, rekao je on.

Tokom razgovora ambasador Nelson je još jednom naglasio da SAD ostaju privržene suverenosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te da su apsolutno neprihvatljivi svi pokušaji rušenja postignutog napretka i reformi.

“Dalji razvoj i jačanje funkcionalnosti institucija BiH na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja su garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u BiH”, rečeno je nakon sastanka.

Ambasada SAD u Sarajevu se i ranije oglašavala povodom najava Milorada Dodika da će pokrenuti prebacivanje nadležnosti određenih institucija sa države na entitet. Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jučer usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji bi omogućio formiranje entitetske agencije za lijekove, iz ambasade su rekli da SAD neće oklijevati da potegne sankcije.

(SB)