Politika 22.05.2021.

Nelson: Snaga leži u jedinstvu, vrata NATO saveza su otvorena i put je jasan

ČITANJE: 1 minuta

Američki ambasador u BiH Eric Nelson poručio je danas s vojne vježbe na Manjači da je ovo najveće angažovanje trupa Vojske SAD-a još od misije SFOR-a i pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH.

“Snaga uvijek leži u jedinstvu, a ovakve vježbe grade interoperabilnost i osiguravaju ono što nazivamo sigurnost. General Christopher Cavoli se vraća kući nakon što je bio pripadnik desetina hiljada američkih vojnika koji su bili ovdje na osiguranju i provedbi Dejtonskog sporazuma”, kazao je.

Naglasio je da je to bilo polaganje temelja na kojima je BiH počela graditi svoju sigurnost, prenosi Klix.

“Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi”, dodao je.

Ambasador Nelson smatra da je današnja vježba dokazala “ono što smo znali radeći s BiH kao partnerom u misiji u Afganistanu”.

“OS BiH su dostigle stepen izvrsnosti u onome što rade i osigurat će ovaj put naprijed ka integracijama. Sjedinjene Američke Države su ponosne na napredak BiH i ostat će posvećen i snažan partner BiH na putu ka euroatlantskim integracijama”, dodao je Nelson.

(A.M.)

Oznake: Erik Nelson