Politika 20.05.2021.

Nelson u Banjaluci: Posvetiti se borbi protiv korupcije i otvaranju novih radnih mjesta

ČITANJE: 3 minute

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson danas je u posjeti Banjaluci, gdje bi trebalo da održi niz sastanaka sa liderima iz političkog i poslovnog svijeta Republike Srpske.

Nelson je najavo da će sutra posjetiti Prijedor, a posjetu Republici Srpskoj završava u subotu na Manjači, kada bi trebalo da zajedno sa ostalim visokim zvanicama prisustvuje jednom dijelu vojne vježbe “Brzi odgovor 21”.

Prema najavama američkog ambasadora tema današnjih razgovora prvenstveno bi trebalo da bude ekonomski oporavak od negativnog uticaja pandemije virusa korona na ekonomiju Republike Srpske i cijele BiH.

“Mi smo ovdje kako bismo pokušali da ubrzamo oporavak i pronašli najefikasnije načine oživljavanja privrede. Želje su nam da otvaramo što više novih radnih mjesta, poboljšamo životni standard stanovništva i privučemo što više stranih investicija”, rekao je Neson novinarima u Banjaluci.

Takođe, na sastancima sa političkim liderima trebalo bi da bude riječi i o ostalim bitnim izazovima sa kojima se suočava Republika Srpska i cijela BiH, te načinima njihovog prevazilaženja.

” Ova 2021. godina je godina mogućnosti i  prilika za BiH, godina kada je vrijeme da se provedu sve važne reforme, od onih u oblasti vladavine zakona do onih u oblasti ekonomije i privrede. Vrijeme je da se radi na otvaranju radnih mjesta i da se posvetimo borbi protiv korupcije. Isto tako važno je provesti i ono, što je navedeno i među 14 prioriteta Evropske komisije, a to je izborna reforma, koje će značiti i provedbu odluka, kako Ustavnog suda BiH, tako i Evropskog suda za ljudska prava. To je reforme koja će omogućiti da svaki građanin u ovoj zemlji može da glasa, da se njegov glas broji i da svaki građanin može da bude izabran”, rekao je Nelson.

On je izrazio nadu da će na današnjim razgovorima sagovornici uspjeti da se fokusiraju na bitne stvari.

“Ove reforme jesu teške, ali su istovremeno i moguće. Za njihovo provođenje potreban je dijalog i kompromis, potrebno je da se fokusiramo na njihovu sprovedbu, a ne na ometanje spovedbe potrebnih reformi poput priča o mirnom razlazu. To je nešto što nas odvlači od svakodnevnih problema i onoga na šta moramo ostati usmjereni, kako bi se ljudima u ovoj zemlji omogućio bolji život i kako bismo mogli da popravimo njihov standard i otvorimo nova radna mjesta. Iz tog razloga me jako raduje što ću danas imati priliku da se sastanem i sa predstavnicima poslovne zajednice u Banjaluci, članovima američke trgovinske komore, gdje ćemo moći razgovarati o konkretnim stvarima i o tome na koji način se može poboljšati situacija u privredi”, naglasio je Nelson.

“Nadam se da će svi članovi Predsjedništva BiH prisustvovati vojnoj vježbi na Manjači”

Upitan da prokomentariše eventualni dolazak članova Predsjedništva na vojnu vježbu “Brzi odgovor 21” Nelson je naglasio da očekuje njihov dolazak, te da je to izvanredna prilika da se još jednom pokaže koliko je važno zajedničko partnerstvo.

“Ova vježba značajna je i iz razloga što obuhvata najveći broj američkih snaga još od okončanja misije SFOR-a u BiH i ona predstavlja važnu priliku za obuku, kako za pripadnike američkih vojnih snaga, tako i za pripadnike Oružanih snaga BiH.
Isto tako, još jednom je demonstracija posvećenosti SAD miru i stabilnosti u BiH. Upravo je to, ta naša stalna posvećenost i partnerstvo koje SAD razvijaju, posvećenost miru i stabilnosti, boljitku, boljem životu i standardu i poboljšanju sveukupnog okruženja u zemlji”, zaključuje Nelson.

(Nevena Stanojević)

Oznake: Erik Nelson