NEMA ĆIRILICE I SRPSKOG JEZIKA Nazivi radnji, kafića i firmi uglavnom na engleskom

Vlasnici kafića, trgovina, firmi, ne samo da izbjegavaju ćirilicu na reklamnim natpisima, nego srpske riječi uopšte, i okreću se čisto engleskim izrazima.

U Banjaluci radi više od 4.000 samostalnih preduzetnika, međutim tek mali broj njih odluči se da naziv firme ispiše ćirilicom, jer, kako pričaju, vjeruju da će im to otjerati mušterije. Da je ćirilica nepopularna za reklamiranje, kažu i pojedini grafički dizajneri, s objašnjenjem da nije estetski privlačna.

U posljednje vrijeme više nije atraktivno ni latinično pismo, već isključivo engleska abeceda, i to uglavnom riječi koje sadrže slova ipsilon, iks i duplo v.

– Otvorio sam kafić prošle godine, pored opremanja u koje smo mnogo uložili, dugo smo razmišljali i o nazivu, da bude neobično, konkurentno. Ćirilicu nisam uopšte ni razmatrao, odmah sam znao da će to biti neka engleska riječ jer smo okrenuti više ka mlađoj generaciji gostiju – ispričao nam je vlasnik jednog lokala.

Ovaj trend stranih termina povezan je i sa činjenicom samostalni posao sve više pokreću mladi ljudi, koji se svakodnevno susreću i koriste strane termine u svom radu. Sa mladim preduzetnicima već osam godina rade u Inovacionom centru Banjaluka i u tom periodu, kažu, nisu imali nijednu novu firmu sa ćiriličnim nazivom.

– Od otvaranja ICBL 2010. godine registrovano je 37 firmi, i uglavnom su bili zastupljeni engleski termini u nazivu, budući da nastupaju na inostranom tržištu. Najviše se radi o oblasti informacionih tehnologija, virtuelna stvarnost, 3D modeling i digitalni marketing – preciziraju u ovom centru.

I u Zanatsko-preduzetničkoj komori svjedoče da su privrednici potpuno zanemarili maternji jezik, te da se većinom okreću engleskim riječima i izrazima.

– Engleski jezik je u trendu i to je današnjoj djeci super. Oni su internet generacija, cijeli svijet im je praktično na dlanu, a lokal patriotizam je u drugom planu. U Komori nismo raspravljali o natpisima, ostavili smo svakom od preduzetnika da izabere koje će pismo koristiti- kaže predsednik komore Jovica Bratić, podsjećajući da je preduzetnicima već samo isticanje naziva firme veliki teret i obaveza, zbog veličine slova i table.

Zanimljivo je da se nedavno i Grad Beograd na specifičan način uključio u priču oko zaštite i promocije ćirilice. U srbijanskoj prestonici je prošlog mjeseca usvojena odluka po kojoj, će preduzetnici koji istaknu svoj naziv na ćirilici, a zakupci su poslovnog prostora čiji je vlasnik Grad, imati popust od pet odsto na zakup. Slična ideja ipak ne može „zaživjeti“ i u Banjaluci.

– Srbija to može drugačije da reguliše, ali kod nas su ravnopravna oba pisma, tri jezika i svaka odluka koja bi nekome davala prioritet može da dovede do Ustavnog suda- izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić. Podsjetio je da preduzetnici imaju mnogo drugih povlastica u Banjaluci: od smanjenja naknada za uređenje građevinskog zemljišta i rente, za plaćanje u gotovini, za proizvodne delatnosti, do javnog poziva za subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Uspjeh i sa ćirilicom

Da ćirilica nije prepreka uspjehu, pokazuje i primjer Saše Trivića, vlasnika pekare koja je, sa sada već prepoznatljivim ćiriličnim natpisom, postala brend Banjaluke, a kasnije i cele Srpske.

– Naše mušterije nisu nam zamerile ćirilični natpis, radili smo istraživanje i građani to čak prepoznaju kao pozitivnu stvar. To ne može predstavljati problem u Srpskoj, to je više predubijeđenje privrednika da će imati probleme i da će kupci izbjegavati njihove objekte. U Federaciji zato koristimo latinicu, u zavisnosti gdje se nalazite, tako se i ponašate – ispričao je Trivić svoja iskustva, dodajući da dobar dio privrednika iz organizacionih razloga ne želi da koristi ćirilično pismo.

(Srpskainfo)

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu

ČUBRILOVIĆ: Na tužan način otišao kralj narodne muzike

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je saučešće porodici i svima onima koji vole Šabana Šaulića. “Šaban Šaulić je jedan od najpoznatijih folk pjevača čije pjesme, već pet decenija, slušaju i vole pripadnici svih naših naroda i brojnih generacija. Na tužan način je otišao kralj narodne muzike”, naveo je Čubrilović. Podsjećamo, pjevač narodne

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako