Vijesti 20.11.2020.

NEMA DOKAZA DA POBOLJŠAVA ŠANSE ZA OPORAVAK: “Remdesivir” se ne preporučuje svim pacijentima

ČITANJE: 1 minuta

Lijek “remdesivir” kompanije “Gilead” ne preporučuje se pacijentima smještenim u bolnicu zbog kovida 19 bez obzira na njihovo stanje i nema dokaza da ovaj medikament poboljšava šanse za oporavak ili smanjuje potrebu za respiratorom, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

“Stručni panel je utvrdio da nema dokaza da `remdesivir` dovodi do poboljšanja ishoda koji bi značio pacijentima, poput smanjenja mortaliteta ili potrebe za respiratorom, kliničkog poboljšanja i drugih situacija”, navodi se u saopštenju.

Analitičari navode da ovaj savjet SZO predstavlja novi problem za lijek koji se tokom ljeta pojavio kao potencijalno efikasno sredstvo za oboljele od kovida 19, što su obećavali određeni preliminarni rezultati testiranja.

Krajem oktobra “Gilead” je smanjio svoju prognozu profita u 2020. godini ukazujući na potražnju manju od očekivane i poteškoće u predviđanju prodaje “remdesivira”, koji je poznat i kao “vekluri”.

Ovaj lijek je jedan od dva koja trenutno imaju odobrenje za liječenje pacijenata oboljelih od kovida 19 širom svijeta, ali rezultati velikog testiranja SZO pod nazivom “Solidarnost” pokazali su prošlog mjeseca da ima vrlo malo ili nikakvog uticaja na mortalitet ili dužinu boravka u bolnici.

“Gilead” je doveo u pitanje rezultate ovog testiranja.

U saopštenju “Gileada” se podsjeća da je “remdesivir” priznat kao standardan za liječenje pacijenata oboljelih od kovida 19 u smjernicama brojnih i priznatih organizacija.

U saopštenju je izražena razočaranost smjernicama SZO u kojima se ukazuje da se ignorišu iznijeti dokazi u vrijeme kada u svijetu raste broj oboljelih, a ljekari se oslanjaju na “remdesivir” kao prvi i jedini odobreni lijek za pacijente.

(Srna)

Oznake: remdesivir