Vijesti 11.08.2016.

Nema izvlačenja: Efikasnije kažnjavanje automobila sa stranim tablicama

ČITANJE: 3 minute

Nemogućnost naplaćivanja kazni automobilima sa stranim tablicama jedan je od većih problema za MUP RS, ali bi zahvaljujući novoj aplikaciji efikasnost u kažnjavanju mogla biti podignuta na mnogo veći nivo, rekli su za banjaluka.net iz ove institucije.

– Automobili sa austrijskim, slovenačkim, njemačkim i drugim stranim tablicama prosto divljaju Banjalukom. Ne znam šta im je, prolaze kroz naseljena mjesta, još su i putevi često oštećeni, prolaze kroz crveno, voze prebrzo, izvode neke filmske poteze po ulicama – prepričava Ranko Jagodić, čija je kuća u blizini tranzita na kojem tek, kako kaže, ne paze kako voze.

Slična zapažanja imaju i policijski službenici.

– Vozači koji nemaju domaće tablice jedan su od većih problema za nas. Kazne rijetko kada uspjevaju biti naplaćene a njihova vožnja je često na granici bahatosti – istakao je za banjaluka.net jedan policijski službenik ali i dodao da domaća policija nerijetko trenira i strogoću nad “strancima“ jer se vode mišlju da su, za ove prilike, puni “kao brod”.

Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović ističe za portal banjaluka.net da je nemoguće izvući podatke koliko je prekršaja počinjeno na području samo Banjaluke, dok je ukupan broj u RS već ranije objelodanjen. Automobile sa stranim tablicama za šest mjeseci ove godine radar je fotografisao 9.806 puta, od čega su uspješno naplaćene 833 kazne.

– Aplikacija MUP-a RS pod nazivom “Stars” razvijena je sa ciljem da se ima uvid u prekršaje koji su počinjeni vozilom sa stranim registarskim tablicama kako bi se konačno i oni mogli sankcionisati. Ne bih željela zvučati sitnjičavo, ali za nas nisu “naplaćena samo 833 prekršaja”, kako su mediji većinom obavjestili javnost, jer je ta cifra veliki pomak, s obzirom na to da im donedavno nismo mogli ništa. Nije postojao način kako da ih sankcionišete kad ih radar “zabilježi”, a prekršaji su dolazili na adresu vlasnika vozila – rekla je Miljanovićeva.

vozaci-kazne

Podjećamo, MUP RS je nedavno objavio podatke da je ove godine, zaključno sa junom, stacioniranim i mobilnim radarskim sistemom evidentirano gotovo 45.000 saobraćajnih prekršaja, od kojih su, već pomenuta, 9.806 prekršaja vozači sa vozilom inostranih registarskih oznaka.

Problem predstavlja što policajci ne mogu stranim vozačima izdati kazne i u prethodnom periodu one su skoro uvijek propadale, ali su policijski službenici putem aplikacije „Stars“ ove godine na terenu provjerili 1.495 automobila sa stranim tablicama te su vozačima izdata 833 prekršajna naloga, što predstavlja evidentan napredak.

Od ukupnog broja prekršaja, koji su sankcionisani po osnovu provjera kroz aplikaciju, za 62 prekršaja pored novčane kazne izrečene su i mjere zabrane upravljanja vozilom.

Ova aplikacija se koristi od početka 2014. godine. Ako se utvrdi da je vozilom sa stranim tablicama počinjen saobraćajni prekršaj izdaje se nalog koji vozač mora odmah platiti.

(banjaluka.net)