Vijesti 31.03.2016.

Nema krivaca za napad na Vučića

ČITANJE: 3 minute
napad na vucica
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić “preživio” je sjednicu Nezavisnog odbora Parlamenta BiH, na kojoj je trebalo da bude smijenjen zbog katastrofalnih propusta u organizaciji prošlogodišnje komemoracije u Potočarima, kada je pokušan atentat na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Uprkos brojnim dokazima o Vilićevoj nesumnjivoj odgovornosti za neadekvatno obezbjeđenje srpskog premijera, koje je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić još u avgustu prošle godine dostavio odboru, za Vilićevu smjenu glasala su jedino tri srpska člana odbora, tri bošnjačka člana bila su protiv, dok su se dva hrvatska predstavnika suzdržala prilikom glasanja.

– Nije dokazana Vilićeva odgovornost za dešavanja u Potočarima, 11. jula 2015. godine, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić. Evidentno je da se taj događaj desio i da se ne može opravdati, pa smo zaključili da će se odbor na prvoj sljedećoj sjednici baviti pitanjem Vilićeve eventualne disciplinske odgovornosti – izjavio je Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Preglasavanje

Međutim, odlično obaviješteni izvori našeg lista ističu da jučerašnja odluka odbora, koji je preglasavanjem srpskih članova utvrdio da za pokušaj linča srpskog premijera ne postoji krivica najodgovornijeg policijskog funkcionera, predstavlja prvorazredni skandal, kao i dokaz da, kako kažu, bošnjačka strana namjerno sabotira istragu o ovom slučaju.

Mektić: Neozbiljan pristup

Komentarišući jučerašnju odluku Nezavisnog odbora Parlamenta BiH da odbije inicijativu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH zbog prošlogodišnjih događaja u Potočarima, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je riječ o “neozbiljnom pristupu”.

– Oba doma Parlamenta BiH trebalo bi da preispitaju neefikasan rad tog odbora, a u nekim slučajevima i nezakonito donošenje odluka. Iz Tužilaštva BiH dobio sam informaciju da vode ozbiljnu istragu o napadu na Vučića i da će taj događaj dobiti epilog – rekao je Mektić.

– U izvještaju na 25 strana, koji je ministar bezbjednosti BiH predao članovima odbora kao dopunu svoje inicijative za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, između ostalog se navodilo da je nekoliko dana prije komemoracije Vilić dobio čak sedam upozorenja o mogućim incidentima zbog dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočare! U obrazloženju inicijative pisalo je i to da Vilić, kao prvi čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, nije obezbijedio dovoljan broj policajaca koji bi čuvali Vučića, nije obezbijedio adekvatan koridor za evakuaciju, a na teret mu se stavljalo i to što je u stilu najvećeg amatera, a ne policijskog profesionalca, VIP ložu, u kojoj su bile smještene brojne visoke domaće i strane zvanice, postavio usred ostrašćene mase – ističu naši sagovornici.

Sramota

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajilica za Press kaže da odluka Nezavisnog odbora Parlamenta BiH da Vilića ostave u direktorskoj fotelji predstavlja veliku sramotu, i to ne samo za članove tog odbora, već za cijelu BiH.

– Od pokušaja ubistva premijera Srbije u Potočarima prošlo je skoro godinu dana i niko za to još nije odgovarao. Očigledno je da iza svega stoje određeni bošnjački politički krugovi, koji namjerno sabotiraju istragu i štite izvršioce i nalogodavce. Jedino u zemlji paradoksa, kakva je BiH, moguće je da za pokušaj atentata na visokog stranog državnika niko ne odgovara niti biva kažnjen – kaže Mihajilica.

(Press)