Biznis 15.07.2020.

NEMA KRIZE ZA LJUBITELJE LUKSUZA: U jeku epidemije u BiH uvezena dva lamborginija vrijedna milion KM

ČITANJE: 1 minuta

Dva lamborginija, modela urus, te urus 636, vrijednosti po oko pola miliona KM uvezena su tokom maja i juna u BiH, što je još jednom potvrdilo da za one koji imaju i ne žale da izdvoje novac za luksuzne četvorotočkaše, ni korona ne predstavlja prepreku.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH  za “Nezavisne”  potvrdili su da su ova dva vozila carinjena na Carinskoj ispostavi u Gradišci, te da je uvoznik jednog lamborginija iz Travnika, a drugog iz Gradiške.

Željko Vasilić iz auto-salona “Braća Đukić” Derventa kaže da je veoma mali broj onih koji sebi tako nešto mogu priuštiti, ali da u BiH ipak ima kupaca za ovako skupocjena vozila.

“Kada je riječ o skupocjenim vozilima, mi smo ove godine prodali dva takva vozila koja su bila skuplja od 100.000 KM, ali je to zanemariva brojka. Dešava se da neko naruči skupocjeno vozilo, ali takva vozila ne stoje na lageru, nego se isključivo rade po narudžbi”, pojasnio je Vasilić za “Nezavisne”.

On dodaje da je u BiH inače najveća potražnja za vozilima između 10.000 i 30.000 KM i da je sve preko te vrijednosti dosta rijetko, te da oni mjesečno prodaju oko tri-četiri vozila iznad te vrijednosti.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci smatra da građani teško mogu da razumiju kupovinu ovako luksuzne robe, te dodaje da je tu više riječ o statusnim simbolima nego o samoj potrebi.

Najskuplje uvezeno vozilo u ovoj godini, ferari 488 (pista/tip F142) vrijedan više od 600.000 KM uvezen je u aprilu, međutim odmah iza njega po vrijednosti slijede ova dva Lamborginija uvezena u maju i junu.

(N.S/ Banjaluka.net)