Biznis 06.11.2020.

NEMA NAFTE, ALI IMA STRUJE: U Rafineriji Brod montirana i puštena u rad solarna elektrana

ČITANJE: 1 minuta

U “Rafineriji nafte Brod” a.d. Brod montirana je i puštena u rad solarna elektrana, koja od juče proizvodi sopstvene kilovate električne energije.

Solarna elektrana sastoji se od ukupno 2724 solarnih panela. Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1.050 MWh godišnje. Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM, prenosi Capital.ba.

Uz navedeno smanjenje troškova jedna od značajnijih prednosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa poput solarne energije je pozitivan uticaj na životnu sredinu.

U realizaciju ovog projekta investirano je oko dva miliona KM, a projekat je realizovan i prije planiranog roka, koji je bio do kraja ove godine.

Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika je upravo smanjenje troškova električne energije te pozitivan uticaj na životnu sredinu.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Rafinerija Brod