Vijesti 13.03.2017.

Nema novca za nastavak rekontrukcije Kastela: Potrebno još 40 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Tvrđava Kastel trebalo bi ubuduće da postane centar kulturnih dešavanja u Banjaluci, ali kada će opet postati gradilište – još se ne zna.

Do sada je u obnovu najstarijeg istorijskog spomenika uložena tek petina, od pedeset miliona maraka, koliko je potrebno kako bi tvrđava zasjala i dobila nove sadržaje za posjetioce.

Renoviran je prostor Kamene kuće, prateći sadržaji ljetne pozornice, dijelovi bedema i kula, za šta je Evropska unija izdvojila sedam miliona, a Grad 2,1 milion maraka. Međutim, novac za dalje radove tek se traži.

– U narednom periodu nastavljaju se aktivnosti na pronalaženju novih finansijskih sredstava, kako iz vlastitih izvora, tako i od strane donatora, a od čega zavisi i završetak rekonstrukcije – kažu u Gradskoj upravi.

Kako smatra načelnica Odjeljenja za kulturno-istorijsko naslijeđe u Zavodu RS Milijana Okilj, koja je nadzirala dosadašnju restauraciju, prioritet u obnovi treba da ima Artiljerijska kasarna koja je trenutno najugroženiji objekat tvrđave, ali i da se izradi gledalište ljetne pozornice jer bi se time, dodaje, završila cjelina.

Komentarišući pojedine primjedbe da preglasna muzika može da šteti tvrđavi, zbog čega nije dobro da se festivali održavaju unutar zidina, Okiljeva je naglasila da ne postoje egzaktni dokazi da buka ugrožava fizičku strukturu tvrđave.

– Zavod će organizatorima propisati mjere zaštite kojih su dužni da se pridržavaju prilikom pripreme prostora – naglasila je ona.

Projektom remodelacije i revitalizacije tvrđave Kastel predviđeno je da kompleks ima devet cjelina, između ostalog, gradski trg i javnu garažu, sportski centar, gradski vrt, muzej i turističko-informativni centar.

Pored zaštite spomenika, jedan od ciljeva rekonstrukcije jeste i komercijalizacija tvrđave kako bi se obezbijedio novac za njeno održavanje.

Podsjetimo, v.d načelnice Odjeljenja za kulturu i turizam Natalija Trivić izjavila je nedavno da Kastel nije dovoljno programski iskorišćen i da će na toj lokaciji ubuduće biti organizovano više manifestacija.

Na Kastelu se održavaju festivali “Demofest”, “Nektar Freš vejv”, “Dukatfest”, od prošlog ljeta i „Kozara etno fjužn“, međutim želja nadležnih je da ova tvrđava „živi“ svaki dan. Kako je najavljeno, od juna do septembra, svakog vikenda na ljetnoj pozornici održavaće se koncerti i predstave, a moguće je i preseljenje „Zimzograda“ sa Trga.

Direktor Turističke organizacije Grada Ostoja Barašin saglasan je takođe da je kompleks tvrđave Kastel najmanje iskorišćen resurs za kulturu i turizam, jer „osim restorana, nema drugih sadržaja zbog kojih bi posjetioci dolazili“.

– U narednim mjesecima trebalo bi da definišemo konkretne prijedloge koji bi se još događaji mogli održavati na ovoj lokaciji. Ne možemo sada graditi neke nove sadržaje, jer su projektom rekonstrukcije tvrđave oni već predviđeni- zaključio je Barašin.

Tvrđava Kastel datira još iz drugog vijeka, u prošlosti je bila jako vojno utvrđenje, a sadašnji izgled poprima početkom 18. vijeka.

Traka za prolaznike

Artiljerijska kasarna koja se već godinama urušava, i zbog koje je dio Kastela zatvoren za posjetioce, najveći je problem nadležnih. Privremena sanacija nije moguća jer je riječ o spomeniku pod zaštitom, zbog čega je ovaj dio tvrđave ograđen trakom posljednjih deset godina.

Projektom rekonstrukcije, predviđeno je da kasarna postane mini hotel, sa uslugama noćenja i doručka.

(EuroBlic)