Vijesti 28.05.2017.

Nema novca za obnovu: Banjalučka Tehnička škola i dalje u mahovini

ČITANJE: 2 minute

Za obnovu najveće srednje škole u Republici Srpskoj u budžetima domaćih institucija, nema novca. Još jednu školsku godinu učenici srednje tehničke škole u Banjaluci, ispratili su pod krovom koji prokišnjava, unutar zidova obraslih mahovinom.

Sve nade, kao i obično, polažu se u strane donacije. Osim njih, kažu u ministarstvu, postoji i alternativa, a ona je da uprava škole, sa roditeljima, stvar uzme u svoje ruke. U pomoć, dodaju, treba da priskoči i grad.

“Jedinica lokalne samouprave obezbjeđuje tekuće investiciono održavanje škole. Zainteresovana preduzeća, ustanove, roditelji i drugi pojedinci mogu učestvovati u finansiranju rada srednjih škola opremanjem kabineta i učionica, snacijom i izgradnjom objekata te obezbjeđenjem uslova za obavljanje praktične nastave učenika”, navode iz Ministarastva prosvjete i kulture RS.

Inicijative ipak nije bilo. Uprava škole poručuje da se prostiru na ogromnoj površini, pa bi samoorganizovanje i rješavanje problema na taj način, bilo nešto teže. Zato planiraju projekat energetske efikasnosti, gdje bi, tenderskom procedurom, pronašli investitora.

Direktorka škole nije htjela pred kameru. Taj problem je, kaže, stara priča, ali ako sve bude išlo po planu, učenici Tehničke škole, ubrzo bi mogli da koriste, sad još uvijek neupotrebljivo krilo škole.

Novac za obnovu tehničke škole, nije izostavljen samo u budžetu Ministarstva prosvjete, nisu ga planirali ni u gradskom. Iako je zakonom definisano da je investicija u tekuće probleme škola na gradskoj teritoriji njihov zadatak, u gradskoj upravi problem vraćaju Ministarstvu.

“U ovom momentu, glavna sredstva, ili osnovna sredstva bi trebalo da se obezbjeđuju sa republičkog nivoa, dakle kad je riječ o školama, vi znate da se grad bavi vrtićima i predškolskim obrazovanjem, kad je riječ o školskim objektima, to je prmarni zadatk republičkog nivoa vlasti”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

I dok od odgovornosti za bujalu vegetaciju u toj srednjoj školi svi peru ruke, mnogobrojni đaci na povelik dio ustanove, godinama ne mogu da računaju. Poslednja sredstva za sanaciju, stigla su od UNDP-a, kada je uloženo 196 hiljada maraka. Tim novcem riješen je samo dio, i ukoliko propadnu planovi uprave škole da se problem odstrani novim projektom, najveća srednja škola u Srpskoj, i dogodine će da prokišnjava.

(ATV)