Vijesti 25.08.2016.

Nema novca za tvrđavu Kastel

ČITANJE: 1 minuta

Poslije zaštitne trake, urušeni dio Kastela biće bolje osiguran. Trenutno što Grad najviše može je sačuvati zidine nekadašnje artiljerijske kasarne od daljeg urušavanja. Za cijelu rekonstrukciju kulturne baštine Banjaluke ipak će sačekati bolje dane.

“Pokušaćemo da to samo još malo jače osiguramo i da vidimo da li je moguće neke konstruktivne elemente pojačati, očuvati nekom intervencijom blagom, jer ne možete intervenisati objekat koji se raspada, nema intervencije on se mora iz temelja rekonstruisati”, objasnio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Građani smatraju da Kastel treba da se zavije u novo ruho. Čekanje urušenja, da bi se poduzele mjere, stalni posjetioci kulturne baštine, ne razumiju. Sa nevjericom gledaju urušeno mjesto, čijom stazom često prolaze.

Jedini radovi koji će se održati na Kastelu je osiguravanje mjesta koje je počelo da se ruši.

Plan za rekonstrukciju Kastela ima, ali novca nema. Izgradnja hotela koji je predviđen na urušenom djelu moraće sačekati bolje dane.

Američki, Francuski, Izraelski investitori su samo neki koji bi pravljenjem hotela dali novi izgled Kastelu, za sada je to samo mrtvo slovo na papiru. Po svakoj prilici rekonstrukcija će sačekati sljedeću godinu.

“Očekivali smo i ove godine da ćemo imati nekim sredstvima međunarodne pomoći, linijama pomoći evropske komisije. Zato smo u budžetu planirali dio naših učešća, sredstava interventnih da možemo pristupiti fondovima, ali nažalost evo godina će proći sigurno”, rekao je gradonačelnik.

Do sada je uloženo 10 miliona maraka u kulturnu baštinu. Da bi i drugi dio bio kompletno uređen, potrebno je izdvojiti preko 35 miliona maraka.

(ATV)