Vijesti 26.01.2021.

NEMA OPUŠTANJA: Banjalučki Dom penzionera od početka godine bez novih slučajeva zaraze

ČITANJE: 1 minuta

Od 1. januara u Domu penzionera Banjaluka nije zabilježen niti jedan slučaj zaražavanja, a posljednji korisnici i zaposleni koji su bili pozitivni na testiranju izašli su iz izolacije 15. januara, potvrđeno je iz ove ustanove za “Srpskainfo”.

Podsjećanja radi, prije dva mjeseca registrovan je prvi slučaj virusa korona, a u međuvremenu je čak trećina korisnika bila zaražena. Najgora situacija bila je sredinom decembra, kada je u Domu bilo 48 zaraženih korisnika i sedam radnika.

U periodu od 25. novembra do 15. januara ove godine preminulo 15 korisnika Doma, a prema jučerašnjim podacima, nijedan korisnik niti zaposleni u ovoj ustanovi nije pozitivan na virus korona.

Svakodnevni život u Domu se postepeno normalizuje, pa tako, na primjer, korisnici koji to žele od sad ponovo mogu da, uz primjenu distance i drugih mjera ručaju u zajedničkom restoranu umjesto u svojim sobama. Oni koji imaju strah i dalje hranu dobijaju u sobama.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zabranjene posjete

Posjete su zabranjene, ali se u posebnim situacijama, “zbog psihološke stabilnosti pojedinih korisnika”, dozvoljavaju, i to uz primjenu svih epidemioloških mjera, piše “Srpskainfo”.

Zbog velikog interesovanja, uprava Doma penzionera donijela je odluku i o mogućem prijemu novih korisnika, koji je zbog aktuelne situacije bio obustavljen.

“Imajući u vidu osjetljivu epidemiološku situaciju, prijem u Dom će zahtijevati detaljne medicinske preglede, s posebnim naglaskom na obavezan test na koronu ne stariji od 72 sata i obaveznu izolaciju po prijemu od 14 dana”, preciziraju u ovoj ustanovi.

U Domu penzionera ima oko 150 korisnika i 53 radnika. Iz nadležnih institucija, pa i samog Doma, u decembru su izjavljivali da je virus vjerovatno ušao u ustanovu preko zaraženih radnika koji nisu imali simptome.

(N.S)