Vijesti 02.02.2021.

NEMA OZBILJNIJIH NUSPOJAVA: Novo ispitivanje pokazalo da je ruska vakcina efikasna 91 posto

ČITANJE: 2 minute

Rusko testiranje vakcine protiv koronavirusa “Sputnik V” je pokazalo da njena efikasnost iznosi 91,6 posto među simptomatskim pacijentima, a testiranje je provedeno nad više od 20.000 ljudi.

Većina osoba od navedenog broja bili su bijelci, a njih tri četvrtine je primilo vakcinu. Svi ostali su dobili placebo, prenosi Klix.

Utvrđeno je da nije bilo ozbiljnijih nuspojava nakon vakcinisanja. Uočeni su simptomi slični gripi, bol na mjestu uboda injekcijom, slabost i nedostatak energije.

Vakcina, iza čije proizvodnje stoji Ruski fond za direktne investicije, se daje u dvije doze u razmaku od 21 dan. Tvrdi se da je nakon primanja prve doze registrovano 16 zaraženih među 14.964 osobe koje su dobile pravu vakcinu. U drugoj grupi od 4.902 osobe koje su dobile placebo, njih 62 je bilo zaraženo.

Testiranjem vakcine bile su obuhvaćene 2.144 osobe u dobi od 60 i više godina. Među ovom populacijom je efikasnost iznosila 91,8 posto, objavljeno je u časopisu Lancet.

No, istraživači su napomenuli da se podaci odnose na simptomatske pacijente. Poručili su da je potrebno nastaviti istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je efikasna među asimptomatskim pacijentima i kako utječe na prenošenje zaraze. Potcrtali su da još treba sačekati da bi se shvatilo koliko zaštita od koronavirusa zaista traje.

Tokom testiranja su se desila četiri smrtna slučaja. Preminula je jedna osoba koja je dobila placebo i to nakon moždanog udara. Preostala tri smrtna slučaja desila su se u grupi ljudi koji su dobili pravu vakcinu, ali se tvrdi da vakcinacija nije uzrok smrti. Naime, jedna osoba je imala prijelom kosti, dok su se simptomi kod ostalih razvili četiri-pet dana nakon vakcinacije. To ukazuje da su bili zaraženi prije vakcinacije, tvrde istraživači.

Nešto ozbiljnije nuspojave su uočene kod 68 osoba, od čega je njih 45 dobilo placebo.

“Rezultati istraživanja u trećoj fazi su ohrabrujući, pogotovo zbog nepostojanja ozbiljnih nuspojava i što postoji efikasna zaštita starije populacije”, ukazao je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Leeds Stephen Griffin.

Ruski istraživači također tvrde da je učinkovitost vakcine 15 dana nakon vakcinisanja prvom dozom do 21. dana iznosila 73,6 posto. Direktor spomenutog fonda Kiril Dmitrijev je naglasio da će se testirati koliko je vakcina učinkovita nakon davanja jedne doze.

U toku je priprema za još jednu fazu testiranja “Sputnika V” kojom bi trebalo biti obuhvaćeno 40.000 ljudi. Rusija je odobrila korištenje ove vakcine i prije objavljivanja rezultata treće faze testiranja. Zbog toga su neki bili zabrinuti i upozoravali na netransparentnost.

Međutim, kako je kazao Dmitrijev, Rusija je od početka bila u pravu, piše list Guardian.

(E.M)

Oznake: Sputnjik V, vakcina