Vijesti 04.06.2017.

Nema para za izgradnju koncertne dvorane u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Ni ove godine nema para u gradskoj kasi za izgradnju koncertne dvorane. Adresa za banjalučke umjetenike do daljnjeg ostaje Banski dvor ili Kastel.

Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije dirigovao je u nekoliko sala širom svijeta. Žao mu je što grad na Vrbasu nema bar sličnu, jer kako kaže, doživljaj za umjetnike i publiku u koncertnoj dvorani bio bi drugačiji nego u Banskom dvoru.

“Moram da kažem da imamo problema kada radimo neke veće koncertne sa našim najvećim sastavom, budući da je ograničenje kapaciteta publike. Svakako da bi to velika stvar bila za nas da se izgradi koncertna dvorana koja će imati dovoljan broj mjesta za slušaoce i gledaoce”, rekao je Otašević.

Na lokaciji kod zgrade Vlade i pomoćnog stadiona FK Borac na kojoj je predviđena dvorana, šiblje i šljunak. Kada će se ta slika promijeniti, ne znaju ni gradske vlasti.

Kada će početi gradnja i čuti se zvuci instrumenata iz Koncertne dvorane, u Gradskoj upravi još ne znaju. Poručuju da trenutno postoje bitniji prioriteti od gradnje dvorane.

Prvi čovjek Banjaluke tvrdi da ima sluha za potrebe banjalučkih umjetnika. Nada se da će i oni uskoro doći na red, ali za to će mu, kaže, trebati pomoć.

“Tu će moguća biti varijanta strateškog partnerstva. Znači, takođe izbora nekog partnera, tipa privatne kompanije sa kojom bi se napravio sporazum o zajedničkom interesu. Grad da dobije dvoranu, a kompanija stambeno poslovni prostor”, kaže Radojičić.

Dotad će filharmonija i vježbati i nastupati u Banskom dvoru, a tu je i tvrđava Kastel, već provjerena adresa za brojna, kulturna dešavanja.

(ATV)