Vijesti 11.04.2016.

Nema para za izgradnju škola na Starčevici i u Adi

ČITANJE: 3 minute
skola
Nema ništa od izgradnje novih osnovnih škola na Starčevici i u Adi, jer, kako kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, u republičkom budžetu za 2016. godinu nije obezbijeđen novac za tu namjenu.

Tako da će osnovci iz ovih dijelova grada nastavu i dalje pohađati u pretrpanoj OŠ “Branko Radičević” na Starčevici ili u nešto udaljenoj OŠ “Stanko Rakita” u Vrbanji.

U Ministarstvu priznaju da zbog nedostatka škola u ova dva naselja postoji veliki priliv učenika u druge škole. Podsjetili su da je iz tog razloga obnovu i nadogradnju učioničkog prostora OŠ “Branko Radičević” iz Razvojnog programa RS uloženo više od 1,3 miliona maraka.

“Odranije postoji inicijativa da na Starčevici bude izgrađena nova škola, čime bi bio smanjen pritisak na OŠ “Branko Radičević” i unaprijeđen kvalitet nastave. Nedavno smo primili i zahtjev ove škole za nadogradnju postojećeg objekta zbog velikog broja učenika i manjka prostora za organizovanje nastavnog procesa, te zahtjeve mjesne zajednice Ada i građana ovog naselja za izgradnju nove škole. Međutim, nemamo novca za te investicije “, rekli su u Ministarstvu.

Još su napomenuli da kada je u pitanju rasterećivanje škole “Branko Radičević” moguća su rješenja koje nužno ne podrazumijevaju izgradnju novog školskog objekta.

“Na primjer, učenici iz Ade, koji se inače upisuju u školu “Branko Radičević”, mogli bi pohađati OŠ “Stanko Rakita” u Vrbanji, čije rukovodstvo obezbjeđuje besplatan prevoz do škole za sve učenike sa područja tog naselja”, naveli su u Ministarstvu.

Ni u Gradskoj upravi nisu mogli ponuditi rješenje kada je u pitanju izgradnja novog objekta na Starčevici o kojem se godinama govori.

Samo su obrazložili da je preopterećenje škole “Branko Radičević” nastalo, jer je u prethodnih sedam-osam godina, u neposrednoj blizini škole niklo novo stambeno naselje iz kojeg se sva djeca upisuju u pomenutu školu.

“Istovremeno, niklo je i novo naselje na području MZ Ada, koje je takođe upisno područje pomenute škole. Grad ima interes da u Adi bude izgrađena nova, bar petorazredna škola, kojom bi znatno bila rasterećena centralna škola”, pojasnili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je regulacionim planom predviđena gradnja škole i vrtića na Adi, a obilježene su i parcele koje su vlasništvo grada.

“Resornom ministarstvu su upućivani prijedlozi da budu obezbijeđena sredstva za izgradnju škole. Zahtjeve su takođe pisali i roditelji sa područja Ade, ali do danas nije bilo odgovora “, rekli su u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave su poručili da je u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Ministarstvo dužno obezbijediti uslove za osnivanje i početak rada škole.

“To podrazumijeva objekte i opremu. U svim dosadašnjim primjerima izgradnje ili dogradnje grad se uključivao i pomagao kroz izradu urbanističko-tehničkih uslova, finansiranje temelja ili nekih drugih troškova. Kada se Ministarstvo odluči i obezbijedi sredstva za gradnju škole, grad će u skladu sa svojim mogućnostima preuzeti dio obaveza”, naveli su u Gradskoj upravi.

(Glas Srpske)