Vijesti 17.05.2017.

Nema posla za studente u Srpskoj: Džeparac dobijaju od roditelja

ČITANJE: 2 minute

Studenti tokom školovanja rijetko imaju piliku da rade honorarno, a i oni koji žele da zarade džeparac zvanično nemaju kome da se obrate i uglavnom se sami snalaze.

U Banjaluci su postojale dvije studentske zadruge koje su se bavile pronalaženjem poslova za studente koje nisu aktivne, a od postojećih studentskih i omladinskih organizacija niko se ne bavi pronalaženjem studentskih poslova.

Honorarne poslove studenti najčešće nalaze sami putem oglasa, fejsbuka i drugih društvenih mreža ili po preporuci prijatelja, rodbine i slično.

– Vrlo je teško danas naći solidan i pristojan honorarni posao koji će da se isplati. Ponuda je slaba, i vjerujte da i tu treba da imate neku vezu  da vas ubaci –  kaže studentkinja Milana koja je ponekad radila promocije proizvoda po marketima, ali od toga odustala. U Omladinskom savjetu RS kažu da kod nas veliki broj studenata  džeparac dobija od roditelja, rijetki su oni koji primaju stipendiju, a još rjeđi oni koji ga zarade.

– Studenti honorarno rade razne vrste dnevnih i noćnih promocija proizvoda, kao operateri u inostranim kol centrima, dijele letke i slično. Neki sami nalaze klijente preko interneta koje podučavaju jezicima, kreiraju za njih softvere, dizajniraju im veb stranice. Ima i studenata koji rade da bi se izdržavali i studiraju  – kaže Ljubica Kaurin, član Upravnog odbora OSRS.

Studenti bi više radili kada bi bilo više poslova, prilagođenih njima, kao i resursa koji bi ih obezbijedili.

– Studenti na inostranim fakultetima na primjer rade kao demonstratori na određenom predmetu, u biblioteci, u fakultetskoj kantini… – ističe Kaurin.

Istraživanja instituta za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva pokazuju da oko 60 odsto mladih ne mogu doprinijeti kućnom budžetu, tako da su zavisni od dobijenog džeparca.

– Oni i koji rade zarađuju malo. Poslovi koje rade su uglavnom određeni i učinkom, na primer brojem prodatih proizvoda na koji mladi radnici ne mogu puno uticati – kaže Nejra Neimarlija Roić iz Instituta.

Milišić: Imamo plan

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS kaže da će  narednih dana Ministarstvu prosvjete  i nadležnim institucijama predstaviti plan kako da se studentima obezbijedi više honoranih poslova kao i pruži podrška prlikom pronalska poslova koji bi bili prilagođeni njihovim obavezama.

(EuroBlic)