Politika 20.01.2022.

Nema potrebe za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom

ČITANJE: 1 minuta

Zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu Brice Houdet u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milića rekao je da smatra da nije pogoršana bezbjednosna situacija u državi i distriktu i da je to samo politička retorika, te da ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom.

“Kada se vratim u Brisel ambasadorima mogu reći da ne postoji bezbjednosna prijetnja Brčko distriktu i da situacija nije onakva kakvom su nam je predstavili pojedini mediji i ljudi”, rekao je Houdet, saopšteno je iz Skupštine Brčko distrikta.

On je dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini i distriktu Brčko.

Milić je u razgovoru sa Houdetom u Brčkom istakao da je bezbjednosna situacija u distriktu stabilna, te da je bio iznenađen pozivom pojedinih političkih subjekata u BiH na raspoređivanje NATO trupa u Brčkom.

“Moj utisak je da nijedan narod u distriktu nije za ratnu opciju. Većina stanovnika spremna je da putem dijaloga radi na unapređenju života u ovoj lokalnoj zajednici. Znamo da razgovor između sva tri naroda nema alternativu jer smo ovdje odnos izgradili upravo na dijalogu”, dodao je je Milić.

On je napomenuo da vlast u distriktu ima dobru saradnju sa supervizorom za Brčko i Lot timom EUFOR-a, kao i policijom Brčko distrikta koja profesionalno rješava sve probleme, navodi se u saopštenju.

(Srna/A.M.)