Vijesti 18.12.2018.

NEMA POVEĆANJA Porez na nekretnine ostaje isti, ali povećavaju se kontrole neprijavljivanja imovine

ČITANJE: 2 minute

Porez na nekretnine na području grada neće biti povećevan u idućoj godini, ali će biti pojačane kontrole, uključujući i obilazak objekata po gradskim naseljima, kako bi identifikovali neprijavljenu imovinu i time se obezbjedilo više novca za brojne infrastrukturne i komunalne potrebe, potvrđeno je u Odjeljenju za finansije. 

Odluka o visini poreske stope biće donosena na idućoj sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 26. decembar. Prema prijedlogu odluke, porez na nekretnine ostaće na ovogodišnjem nivou od 0,20 odsto, s tim da je stopa za proizvodne objekte duplo niža i iznosiće 0,10 odsto.

Prema evidenciji resornog odjeljenja, od 2012. godine, kad je i stupio na snagu Zakon o porezu na nepokretnosti, gradski prihodi po ovom osnovu su se utrostručili, a rast prihoda je evidentan i u ovoj godini. Međutim, procjenjuje se da na području grada još ima veliki broj neprijavljenih objekata, zbog čega će gradska administracija preduzeti brojne aktivnosti kako bi povećala prihode po ovom osnovu.

Tokom ove godine, po ovom osnovu je u gradski budžet uplaćeno 9,2 miliona KM, odnosno dva miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Iako od naredne godine postoji zakonska mogućnost da gradovi preuzmu obračun, naplatu i kontrolu naplate nad porezom na nepokretnosti, gradska administracije je odlučila da, ipak, neće formirati sopstvenu službu za naplatu poreza na nepokretnosti.

Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar ističe da bi preuzimanje ove obaveze od Poreske uprave bilo previše kompleksno, zahtijevalo povećanje broja zaposlenih, značajne organizacione i informatičke pripreme, a time i veća sredstva u budžetu Grada.

– Umjesto toga, koristićemo sve dostupne mogućnosti da što više objekata bude evidentirano, uključujući mogućnost fizičkog obilaska nekretnina na terenu – naglašava Šljivar