Vijesti 17.06.2016.

Nema povećanja školarina, više mjesta za brucoše

ČITANJE: 1 minuta

Vlada RS odobrila je da u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini bude upisano 6.695 brucoša, što je više za 100 studenata u odnosu na predloženi plan upisa, a odlučeno je i da nema povećanja školarina na javnim fakultetima.

Iz Vlade je saopšteno da je povećanje broja studenata odobreno na zahtjev Univerziteta u Banjaluci.

– Odluka da nema povećanja školarina odnosi se na redovne i vanredne studente na svim studijskim programima na javnim fakultetima – saopšteno je iz Vlade.

Ministri su utvrdili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima koji se usklađuje sa novim Zakonom o radu.

Tim prijedlogom propisuje se pravo i način korišćenja godišnjeg odmora, utvrđuje pravo na plaćeno i neplaćeno odsustvo, kao i mogućnost preuzimanja državnog službenika u drugi republički organ uprave. Propisana je i dužina trajanja probnog rada, te definisano ko se smatra pripravnikom, kao i visina i trajanje novčane kazne za teže povrede radnih dužnosti.

Vlada je juče donijela i odluku o odobravanju 317.174 KM za socijalno zbrinjavanje radnika koji su zbog stečaja preduzeća ostali bez posla ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Vlada je prihvatila i informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj za prošlu godinu koja će biti dostavljena Narodnoj skupštini RS.

(Glas Srpske)