Vijesti 09.04.2019.

“NEMA PREGOVORA S GRADOM OKO ‘RUPE'” Kome koristi nova odluka o parkiranju – građanima ili privatnicima

ČITANJE: 2 minute

I dok u Gradskoj upravi Banjaluka ove godine planiraju javni parking na prostoru takozvane „rupe“ u centru, investitor Nenad Luburić poručuje da sa Gradom nema pregovora.

Na parceli između Doma sindikata i Uprave za indirektno oporezivanje, gdje je prvobitno počela gradnja velikog tržnog centra, firma “Ideal kompani” više od godinu dana pravi samo podzemnu garažu. Do promjene je došlo kada je gradonačelnik Igor Radojičić 2017. naprasno objavio da bi šoping centar prouzrokovao velike gužve u centru grada, da ga treba izmjestiti, i predstavio novi regulacioni plan za taj dio grada.

Bilo je govora i da će investitor završiti započetu garažu, nakon čega će je Grad otkupiti.

Iz Gradske uprave nedavno su rekli kako je u planu da tokom ove godine bude dostupna jedna etaža podzemne garaže sa oko 450 mjesta za parkiranje. Pripremili su i novu odluku o parkiralištima za sutrašnju Skupštinu grada, koja ubuduće daje ovlaštenje i privatnicima da iznajmljuju parking mjesta, ukoliko zadovoljavaju propisane uslove. Precizirali su da se nova odluka, između ostalog, odnosi i na prostor “rupe”.

Partnerstvo

Gradonačelnik Radojičić izjavio je da se ova novina uvodi radi povećanja broja parking mjesta.

– S obzirom na to da je u saobraćaju izuzetno veliki broj motornih vozila i veliko opterećenje, odlučili smo da ponudimo mogućnost da se na lokacijama u privatnom vlasništvu, a koje su regulacionim planom predviđene za parking, može ući u partnerstvo s gradom. Postoji mogućnost držanja parkinga uz određenu naknadu ili da lice čije je zemljište ustupi mogućnost za organizovanje javnog parkirališta, opet uz određenu naknadu – rekao je on.

I pored optimističnih najava iz Gradske uprave da će parking u centru početi s radom ove godine, investitor Nenad Luburić kaže da ne zna kada će garaže biti gotove, kao i da ga uopšte ne zanima da se bave iznajmljivanjem parkinga. Na pitanje da li će Gradu prodati garažu, samo je kratko poručio da s njima nema pregovora i da im se „ništa ne može vjerovati“.

Kako god da se završi saga oko čuvene „rupe“, pojedini stručnjaci ipak smatraju da je Odluka o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji Banjaluke bila neophodna u rešavanju „pat“ pozicije u gradu, a koja se tiče parkiranja vozila van javnih površina i nadležnosti Grada.

(Srpskainfo)