Vijesti 23.01.2023.

Nema razloga za paniku: BiH ne prijeti nestašica lijekova

ČITANJE: 2 minute

O nedostatku penicilina u Domu zdravlja u Tuzli i nehumanim uslovima za pacijente u sezoni gripa pisali su pojedini mediji iz Bosne i Hercegovine proteklih dana.

Iz Doma zdravlja Tuzla kažu, riječ je o potpuno netačnoj informaciji, te tvrde da Dom zdravlja Tuzla raspolaže sa dovoljnom količinom penicilina i da nema nedostatka.

Situaciju sa lijekovima na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli takođe svi potrebni lijekovi su dostupni.

I iz Agencije za lijekove BiH za N1 potvrđuju kako na prostoru Bosne i Hercegovine još uvijek nije evidentirana nestašica lijekova.

Tako su i u Kantonu Sarajevo sve zdravstvene ustanove snabdjevene dovoljnim količinama potrebnih lijekova, što su potvrdili i iz Opšte bolnice i Domova zdravlja. Iz Komore magistara farmacije Sarajevo kažu, nema ni najava da bi u narednom periodu moglo doći do nestašice lijekova.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS navode kako su obezbijeđena finansijska sredstva za finansiranje lijekova sa liste lijekova Kantona Sarajevo. Obaveza nabavke i prometovanja većine lijekova je, dodaju, na ugovornim apotekama Zavoda, i na veledrogerijama koje iste prometuju.

– Kada je u pitanju snabdjevenost apoteka navedenim lijekovima, nismo imali obavještenje da postoji defektura ili problem u snabdijevanju za bilo koji od lijekova koji se nalaze na pozitivnoj listi Kantona Sarajevo – poručuju iz ZZO KS.

Iz Zavoda napominju i to da, ukoliko se u nekom momentu pojavi nestašica nekog lijeka sa pozitivne liste lijekova KS u ugovornim apotekama, pa osiguranik, na osnovu propisanog recepta, kupi lijek ličnim sredstvima u apoteci koja nije ugovorna, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava.

Iz Agencije za lijekove BiH preciziraju kako tržište u BiH nije ograničeno samo na proizvođače lijekova sa sjedištem u državama EU, te da se snabdjeva i lijekovima domaćih proizvođača, ali i proizvođača iz država koje nisu članice EU.

Kako kažu, nestašica lijekova se prati, a sve informacije o tome javno su dostupne na internet adresi http://lijekovi.almbih.gov.ba:8090/EvidencijaNestasiceLijekova.aspx

Po informacijama sa kojima trenutno raspolažu, tvrde da na teritoriji EU nema analgoantipiretika i antibiotika, posebno u farmaceutskim oblicima koji su namijenjeni za pedijatrijsku populaciju (djecu).

Podsjetimo, nestašicu lijekova prijavilo je čak 26 evropskih zemalja. EU namjerava mijenjati zakonodavstvo u cilju bržeg pojačanja proizvodnje lijekova kako bi svi pacijenti mogli doći do potrebnih lijekova, ali i po pristupačnim cijenama.

(A.M.)