Politika 18.07.2016.

Nema saglasnosti o popisu u Srpskoj

ČITANJE: 4 minute

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije se usaglasila u vezi sa Zaključkom o usvajanju Informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva u BiH 2013. godine, Zaključcima u vezi sa informacijom od 21. juna o realizaciji aktivnosti na tom popisu i Zakonom o javnim tužilaštvima Srpske.

Razmatrani dokumenti biće upućeni na razmatranje Ustavnom sudu RS. Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je nakon današnje sjednice novinarima u Banjaluci da sve što se dešavalo na ovoj sjednici predstavlja nastavak sukoba koji traju više od sedam mjeseci, a čiji je uzrok to što Bošnjaci neće da odustanu da vladaju, te propisuju drugim narodima kako će da se ponašaju.

On je istakao da je RS odlučila da ne poštuje nikakve ultimatume i da ne dozvoli da se o njenim građanima, resursima i odlukama odlučuje van njenih granica.

“Srpska je odlučila da podvuče crtu i da na sve prijetnje i nasilje odgovori svim mogućim mjerama”, poručio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, najugroženiji građani u BiH su Srbi u FBiH i njihov status se ne može uporediti sa statusom Bošnjaka u Srpskoj.

“Nećemo dozvoliti nametanje i potčinjavanje RS. Ono što je uradio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je šerijatski princip. On je prvi uradio preglasavanje, izbjegao konsenzus, nametnuo odluke i ovo je posljedica šerijatskog principa, a naš odgovor je demokratski”, naglasio je Stevandić.

On je naveo da je RS šest i po puta više multietnička od FBiH, da u njoj postoji 10 puta manje ugrožavanja bilo kojeg naroda u odnosu na FBiH, te da Srpska ne nameće svoju volju FBiH i BiH i ne trudi se da uslovljava druge narode, posredstvom kantona ili Savjetom ministara BiH.

“Takav model ne može biti prihvaćen, više nećemo trpjeti nikakvo nasilje”, poručio je Stevandić.

On je rekao da nije prekršena nikakva procedura u vezi sa Zaključkom o usvajanju Informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić naveo je da su Bošnjaci preglasani na današnjoj sjednici kada je riječ o zaključcima u vezi sa informacijom o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva.

“Pokušava se napraviti neki paralelan popis koji neće priznati nijedna međunarodna institucija, kako bi bila skrenuta pažnja sa teške ekonomske situacije pred lokalne izbore”, tvrdi Bratić.

On smatra da bi Zakon o javnim tužilaštvima Republike Srpske trebalo da bude vraćen u skupštinsku proceduru jer je prisutno miješanje u nadležnost Visokog sudskog tužilačkog savjeta.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović smatra da je na sceni u Srpskoj pravna anarhija, te da se zakoni donose jednostrano, s ciljem vraćanja nadležnosti na entitet.

“U ovim informacijama i zaključcima krše se prava konstitutivnih naroda. Generatori kršenja ovih prava su Narodna skupština Republike Srpske i Ustavni sud Republike”, dodao je Hadžiomerović.

On je naveo da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske pokušati svim pravnim sredstvima da to ospori i na nivou BiH, iako se mnoge odluke Ustavnog suda BiH ne poštuju.

“Mi smo danas preglasani sa osam glasova i nemamo nikakvu mogućnost da tražimo svoja prava”, istakao je Hadžiomerović.

On je zvaničnoj politici Banjaluke poručio da se, ako neće da sprovode ono što je dogovoreno u Parlamentarnoj skupštini BiH, i ako neće da poštuju Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda BiH, kao i sve sporazume u vezi sa strukturalnim dijalogom, kreće ka Republici BiH i referendumu na kojem se izjasnilo 60 odsto građana. Prema njegovim riječima, nešto se mora desiti – ili će doći do građanske neposlušnosti “ili će se morati praviti neki paralelizmi” jer Srpska nema sluha za druge konstitutivne narode.

“Ovakav sistem nema perspektivu jer je sve više ljudi nezadovoljno i ogorčeno”, dodao je Hadžiomerović.

(Nezavisne)