Magazin 28.01.2016.

Nema sankcije za zvižduke na Evrovoziji 2016.

ČITANJE: 1 minuta
evrosong1
Ako publika u Stokholmu bude negodovala i zviždala tokom predstojećeg takmičenja za pjesmu Evrovizije, gledaoci ispred malih ekrana će to čuti, saopštila je švedska televizija SVT koja će uživo prenositi ovogodišnji Evrosong.

Prestonica Švedske je nakon pobjede Mansa Selmerlova s pjesmom “Heroes” u Beču prošle godine stekla pravo da bude domaćin 61. izdanja Pjesme Evrovizije, koja će biti održana 14. maja.

Švedski javni servis je najavio da neće postavljati zvučne reduktore kao što je to 2015. učinila austrijska televizija ORF kako bi prije svega zaštitila ruskog predstavnika koji je već bio izviždan godinu dana ranije, u Danskoj.

Publika u sali tokom finalne večeri Evrovizije stekla je običaj da zviždi nakon izvođenja pjesme s kojom Rusija učestvuje na takmičenju, ne da bi kaznila izvođača ili kritikovala numeru, već da bi vladi u Moskvi poslala poruku u znak protesta protiv anti-gej zakona koje je uvela.

– Mi želimo da prikažemo što autentičniji spektakl. Nećemo ništa cenzurisati- rekla je direktorka SVT-a u izjavi za Aftonbladet.

Prošlogodišnji domaćin Evrovizije, Končita Vurst, tražio je od publike da aplaudira ruskoj predstavnici Polini Gagarini koja je prethodno bučno izviždana.

Uprkos zvižducima, Gagarina je osvojila drugo mjesto sa pjesmom “A Million Voices”.

(Atv)