Vijesti 10.11.2017.

Nema sluha za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju

ČITANJE: 2 minute

Da država nema sluha za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, zna i Savo Tomašević koji već nekoliko godina sam brine o nepokretnom djetetu. Kako kaže, ne može po cijeli dan da bude sa djetetom, jer nešto mora i da zaradi.

Pomoć od 160 maraka koju dobija od države nije dovoljna. Kucajući na mnoga vrata, jedna su mu otvorili. U banjalučkom centru “Dajte nam šansu -Zvjezdice”, brinu o njegovom djetetu nekoliko sati dnevno.

“Otkad ima ova usluga mobilnog tima, ja po potrebi kad mi zatreba pozovem ih. Oni dođu, pripaze dijete a ja bez ikakvih problema odem obavim neke svoje potrebe”, rekao je Savo Tešanović.

Iz centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice” kažu da je mnogo roditelja koji poput Save pokucaju na njihova vrata. Oni im, kažu ,nude besplatan rad sa logopedom, defektologom, i pedagogom. Takođe, porodicama djece sa poteškoćama u razvoju pružaju pomoć psihologa. Svjesni su da su takve usluge neophodne, ali rijetki mogu da ih priušte.

“Svi roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, ili sumnjaju naravno da dijete ima neku vrstu poteškoće, mogu doći u naš centar. Potrebno je da ponesu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju ili rješenje o kategorizaciji djeteta. Zatim naš psiholog ili defektolog popunjavaju dokumentaciju koja je potrebna udruženju”, rekla je direktor Centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić – Trubajić.

Iz centra kažu da su do sada imali podršku grada, ali se u tu pomoć uzdaju i dalje. Donacija od 70 hiljada maraka koju su dobili iz USAID-ovog programa podrške marginalizovanim grupa, vjetar je u leđa, ali
su i troškovi veliki, uvjeravaju iz Centra.

Zato je potrebna pomoć institucija, kako bi mnogi poput Save prestali beznadežno da kucaju od vrata do vrata.

(ATV)