Politika 17.03.2016.

Nema u Evropu bez popisa

ČITANJE: 4 minute
pas popis
Bosna i Hercegovina bez objavljenih i međunarodno priznatih rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova neće moći odgovoriti na upitnik Evropske komisije, a bez kojeg praktično nema kandidatskog statusa.

Iako se posljednjih mjeseci, pomalo stidljivo, govorilo o tome da prije kredibilne aplikacije treba objaviti rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, malo ko se time ozbiljno bavio, vjerovatno očekujući čudo i postizanje dogovora unutar Centralnog popisnog biroa, do čega na kraju nije došlo.

Ono što je sigurno jeste da statusa kandidata nema bez jasno popunjenog upitnika Evropske komisije, koji se sastoji od nekoliko hiljada pitanja, a s druge strane na neka od tih pitanja praktično je nemoguće odgovoriti bez preciznih i tačnih statističkih podataka proisteklih iz popisa stanovništva.

Koliko nas ima, kakva je starosna, polna i obrazovna struktura stanovništva, koliko u BiH ima kuća, stanova itd. samo su neka od pitanja na koje BiH trenutno nema odgovora, a kako stvari sada stoje, neće ga ni imati u doglednoj budućnosti, barem ne onog koji bi bio priznat u međunarodnim okvirima.

-Ozbiljna država ne može odgovoriti na, da tako kažem, bilo šta, kada je u pitanju planiranje ako nema relevantan popis. Sigurno da će to biti teško ili nemoguće i na upitnike EK. Nadam se, prije svega, da će se objava ipak dogoditi, ali i ako ne, sigurno je da ćemo imati težak posao odgovora na neka pitanja kada budu dostavljena- rekao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta Bosne i Hercegovine, dodajući da se nada da ta činjenica neće zaustaviti proces integrisanja.

Na temu popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u kontekstu odgovora na upitnik Evropske komisije, govorio je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koji je rekao da se nada da će aplikacija u narednih nekoliko mjeseci biti prihvaćena, a nakon čega očekuju da će dobiti upitnik na koji će odgovoriti brzo i kvalitetno.

-Popis je dokument u kojem ćemo naći većinu odgovora na pitanja koja ćemo dobiti u upitniku. Apel Vijeća minstara jeste da na takav način razumijemo popis kao jedan od ključnih pitanja makroplaniranja važnih segmenata BiH- rekao je Zvizdić, a prenose novinske agencije.

O kakvom poslu se radi kada je u pitanju upitnik, govore i primjeri iz zemalja iz regiona. Recimo, Hrvatska je dobila 4.560 pitanja, Makedonija 4.666, Crna Gora 2.178, Albanija 2.280, Srbija 2.483, a rok za odgovore na ta pitanja koji je pred ove zemlje postavila EK kretao se od dva do četiri i po mjeseca i pored toga što se odgovor na jedno pitanje može sastojati od desetina stranica.

-Mislim da bez rezultata popisa nije moguće odgovoriti na pitanja iz upitnika, a tako se i priča u stručnim krugovima, seminarima, konferencijama itd.- rekao je Srđan Mazalica, član Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina polovinom februara podnijela je aplikaciju za članstvo u EU, koju prije nego što joj pošalje upitnik, institucije EU moraju ocijeniti kao kredibilnu, što je takođe na dugom štapu, jer je jedan od uslova uspostavljanje tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

Po nalogu Gorana Salihovića, glavnog tužioca BiH, formiran je tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti aktivnosti u vezi s popisom stanovništva, kako bi se utvrdilo da li postoje elementi krivične odgovornosti osoba u ovom procesu.

-Popis stanovništva je projekat koji je koštao 50 miliona KM, te bi, u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH- navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, rekao je da Tužilaštvo treba da radi svoj posao, istovremeno se pitajući šta su čekali tri godine od kada je završen popis. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije upoznata s istragom Tužilaštva BiH o aktivnostima u vezi s popisom stanovništva BiH, te istakla da je interes Srpske validan popis, koji je značajan za buduće planiranje.

-Tužilaštvo BiH ne obavještava predsjednika Vlade o svojim postupcima, prvi put čujem za to. Mislim da će biti stečeni uslovi da Republika Srpska samostalno objavi rezultate popisa- rekla je Cvijanovićeva. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da se ne smije dozvoliti da politika nadvlada nad stručnim stvarima.

(NN)