Vijesti 27.03.2017.

Nema ukidanja odsjeka koji proširuju listu biroa

ČITANJE: 2 minute

Budući studenti u Republici Srpskoj i ove godine na raspolaganju će imati gotovo iste studijske programe i odsjeke kao i lani, jer predstavnici fakulteta smatraju da nema potrebe za zamrzavanjem nekih od njih, uprkos tome što za kadrove koji se tu školuju nema potrebe na tržištu rada.

Rukovodstva univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu proslijedila su fakultetima zahtjev za preispitivanje upisne politike, tražeći od njih, između ostalog, prijedloge koji to studijski programi nisu perspektivni, a sve kako njihove diplome ne bi skupljale prašinu. Međutim, sa fakulteta poručuju da nema govora o zamrzavanju pojedinih odsjeka.

Prorektor za nastavu Univerziteta Istočno Sarajevo Ranko Božičković istakao je da su se fakulteti iz ovog dijela Srpske izjasnili da ne žele da zamrzavaju nijedan studijski program.

– S obzirom na to da nijedan fakultet trenutno ne planira zamrzavanje nekog studijskog programa, budućim studentima će biti na raspolaganju lanjski odsjeci. Ako poslije upisnog roka uvidimo da na nekom od studijskih programa nema dovoljno upisanih studenata, onda ćemo razmišljati o njihovom zamrzavanju – rekao je Božičković.

Prema njegovim riječima, ove godine je planirano pokretanje studijskog programa Mehanička tehnologija obrade drveta na Mašinskom fakultetu, koji je licenciran još prije dvije godine, ali nije bilo zainteresovanih kandidata.

Osim toga, dodao je, postoji interesovanje da se na Medicinskom fakultetu na studijskom programu Zdravstvo proširi lista studenta.

– Da bi jedan studijski program bio pokrenut u okviru društvenih nauka, potrebno je da ga upiše najmanje 30 studenata – kazao je Božičković.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak ističe da je fakultetima dat rok da do 10. aprila dostave prijedloge za raspisivanje budućih konkursa na prvom, drugom i trećem ciklusu.

– Na osnovu prijedloga i analiza donijećemo konačnu odluku, između ostalog, i o zamrzavanju određenih studijskih programa – kazao je Posavljak.

Prema njegovim riječima, dosadašnja praksa je pokazala da su studenti najviše zainteresovani za humanističke i društvene, a najmanje za tehničke nauke, iako bi interesovanje, sudeći prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, trebalo da bude obrnuto.

Budući studenti, a i njihovi roditelji, smatraju da ne treba zamrznuti nijedan studijski program, jer, kako kažu, zašto nekom uskratiti želju da studira nešto što voli. Maturantkinji Jeleni Mišić želja je oduvijek bila da bude učiteljica.

– Smatram da ko je imalo mudar i sposoban, bez obzira na to koji fakultet je završio, vrlo lako će doći do posla – rekla je Mišićeva.

Filozofski

Na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, odakle svake godine izlazi veliki broj učitelja, vaspitačica, pedagoga, psihologa, istoričara i filozofa, ističu da za sada ne planiraju da stopiraju neki studijski program. Mišljenje sa njima dijele i njihove kolege sa drugih fakulteta.

(Glas)