Politika 27.12.2015.

Nema uslova za ministarstvo poljoprivrede BiH

ČITANJE: 2 minute
sarovic
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović tvrdi da nema uslova za uspostavljanje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou BiH.

Šarović u intervjuu Srni naglašava da je za tako nešto potrebna saglasnost i Republike Srpske i Federacije BiH.

Kada je riječ o “tradicionalnoj trgovini” koja se odnosi na prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, Šarović navodi da je Predsjedništvo BiH nedavno odlučilo da koriguje pregovaračku poziciju BiH.

Predloženo je da se u pregovorima sa EU “adaptacija” SSP-a odvija fazno, što se dosta podudara i sa zahtjevima privrednika u BiH koji predlažu da ovaj problem bude rješavan primjenom kvota i snižavanjem carinskih opterećenja za sve proizvode.

-Takva realizacija dovela bi do najmanje negativnih efekata za proizvođače iz BiH- pojašnjava Šarović.

On ističe da se “trenutno sa EU vrše samo tehničke konsultacije, pa u ovoj fazi nije poznato da li Brisel pristaje na ovu ponudu iz BiH”.

Prema njegovom mišljenju, eventualne štete koje bi nastale prilagođavanjem SSP-a samo je djelimično moguće “ispeglati” ruskim tržištem, jer BiH zbog smanjenog obima proizvodnje ne može biti konkurentna na ruskom tržištu, osim u nekoliko proizvodnih grupa.

Šarović upozorava da će BiH imati slične probleme kao i Hrvatska ako Srbija prije BiH postane članica EU, s obzirom na to da je sa Beogradom potpisala slobodnu trgovinu bez carina u okviru CEFTA sporazuma.

On naglašava da se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH posljednjih mjeseci uveliko priprema za ispunjavanje potrebnih uslova za izvoz bijelog pilećeg mesa i jaja u EU.

Šarović smatra da je izvoz crvenog mesa u EU najzahtjevniji cilj jer je povezan sa više preduslova, pa će se BiH za ovaj zadatak duže pripremati.

Kada je riječ o sankcijama Energetske zajednice prema BiH, Šarović zaključuje za Srnu da od spremnosti na dogovor Republike Srpske i Federacije BiH zavisi da li će oblast gasa biti regulisana jednim zakonom na nivou BiH ili sa dva harmonizovana entitetska.

(Srna)

Oznake: Mirko Šarović