Vijesti 21.12.2018.

NEMA USLOVA ZA STALNU OBUSTAVU SAOBRAĆAJA I dogodine glavna ulica u Banjaluci samo vikendima pješačka zona

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka bar za sada odustaje od ideje da glavna saobraćajnica u centru grada postane stalna pješačka zona u kojoj bi bio zabranjen prolaz vozilima.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su potvrdili da nisu stvoreni uslovi da takva obustava bude stalna.

Naime ova praksa je uvedena 2017.godine u ulici Kralja Petra prvog Karađorđevića na dionici od hotela Bosna do hotela Palas.  Tom prilikom Grad je najavio mogućnost da to postane stalna slika u Banjaluci u dvije opcije, samo vikendima a nije isključena mogućnost da se u nekom narednom periodu centar grada pretvori u veliko šetalište u kojem ne bi bilo mjesta za četvortočkaše bez obzira koji je dan u sedmici.

– I u idućoj godini ćemo se držati dosadašnje prakse. Obustave će trajati vikendima od aprila do septembra – kazali su u ovom Odjeljenju.

Poručili su da su sa ovom aktivnošću, sistemom za iznajmljivanje bicikala, izgradnjom teretana u prirodi i staza za trčanje, Banjaluka se jasno opredjeljuje za promociju zdravog načina života i razvoj nemotorizovanog saobraćaja.

Mišljenja građana o ovom pitanju su bila podijeljena. Jedni su smatrali da je to odlična mogućnost koja vikendima dozvoljava prijatnu šetnju centrom grada bez buke automobila a mališanima da se bezbrižno igraju ili voze bicikl na povšinama kojim inače vladaju četvortočkaši.

– Mislim da to nikome nije pravilo problem jer su u pitanju neradni dani tako da je i intenzitet saobraćaja manji. Bilo bi dobro da centar grada bude samo za pješake ali prije toga sigurno treba napraviti nove saobraćajnice koje bi omogućile autobusima i automobilma nesmetan prolaz. Nikome ne treba saobraćajni kolaps u gradu – kazala je Jasminka P.

S druge strane vozači poručuju da im zatvarenje glavne ulice u zadnje dvije godine vikendima pravilo probleme.

– Na ulicama Banjaluke ima previše automobila i nimalo ne pomaže kada se kroz centar grada ne može proći.  Samo nas nepotrebno tjeraju da kružimo preko stare autobuske stanice i da se guramo sa autobusima koji su isto tuda preusmjereni – kazao je Rajko Kovjenić.

Rolanje za mališane

Ove godine su za razliku od prošle uvedeni i noviteti.  Nije samo zaustavljan saobraćaj već su u tom periodu organizovani dodatni sadržaji kao što je škola rolanja za djecu ali i takmičenja u kojima je učestvovalo više od 200 mališana.

(Srpskainfo)