NEMA ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU Stari avion Vlade RS leti na otpad

Na licitaciju za prodaju starog aviona Vlade RS, cesne C500 proizvedene 1980. godine, nije se prijavio niko i po svemu sudeći sudbina ovog aviona je otpad ili da se negdje postavi kao eksponat.

Odluka o prodaji stare cesne i javni poziv za licitaciju doneseni su polovinom aprila ove godine, ali u roku koji je postavljen niko se nije javio, a, kako saznajemo, ni raspitivao o kupovini.

Minimalna ponuđena cijena bila je malo više od 318.000 KM i javnim pozivom bilo je predviđeno da će licitacija biti održana samo u slučaju ako budu dva kvalifikovana učesnika.

Sreten Ilić, direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, prije nekoliko dana nam je potvrdio da nije bilo zainteresovanih za kupovinu stare cesne i da će odluka o njenoj sudbini biti donesena uskoro.

Nakon što je propala prva licitacija, Vazduhoplovni servis Republike Srpske 11. maja raspisao je i drugu licitaciju, koja će biti održana u narednih mjesec i gotovo je sigurno da se ni na nju neće prijaviti niko.

Nakon što je propala prva licitacija, s Ilićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali nam je iz nekoliko izvora potvrđeno da od prodaje stare cesne neće biti ništa te da već godinama taj avion predstavlja problem jer nema gdje da stoji i svi peru ruke od njega.

“Taj avion neće niko. On je zastario, puno troši i skupo je njegovo održavanje. Sve moguće dozvole su istekle i trebalo bi u startu oko pola miliona KM da se osposobi za letenje. Jedini kupac tog aviona može biti neki kolekcionar, koji će ga osposobiti i vozati kao old tajmera”, ispričao je ovaj izvor, dodajući da se s prodajom aviona zbog birokratskih procedura zakasnilo i da je to pitanje trebalo rješavati prije desetak godina, jer je tada još bilo zainteresovanih za kupovinu.

Inače, ovaj avion, koji je nekada bio u vlasništvu Vlade Republike Srpske, za letenje je osposobila kompanija “Sky Srpska” zato što, po međunarodnim pravilima, kompanija koja se bavi tim poslom mora imati u svom vlasništvu avion. Nakon što je kompanija ugašena o ovom avionu niko nije vodio računa i nije bilo poznato u čijoj je nadležnosti – Ministarstva saobraćaja i veza RS, Vlade RS ili aerodroma. Na kraju je prebačen u vlasništvo Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, koji djeluje pri Kabinetu predsjednika Republike Srpske.

Avion je jedno vrijeme bio i van granica RS, nakon remonta bio je u hangarima u Austriji, gdje je plaćana visoka zakupnina. Nakon nekoliko upozorenja iz Austrije da ne žele da čuvaju avion, on je prebačen u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

(Nezavisne)

Lopov upao u kuću u okolini Banjaluke, ukrao novac i alat

Policija traga za lopovom ili više njih, nakon što je prijavljeno da je u banjalučkom selu Borkovići, zaselak Kremenovići, iz kuće vlasništvo V.K. ukraden novac, ali i alat. Kako saznaju “Nezavisne”, u prijavi je navedeno da je u kuću provaljeno između 18. i 23. marta. “Kako se navodi u prijavi, ukradeno je oko 300 maraka,

Rekordni hitac Stefani Vukajlović

Talentovana atletičarka banjalučkog Borca Stefani Vukajlović, koja od 2015. studira na Univerzitetu Djuk u Sjedinjenim Američkim Državama juče je postavila rekord BiH u bacanju kladiva, saopštili su iz ovog kluba iz Grada na Vrbasu. Vukajlovićeva je ujedno postavila i školski rekord jer je kladivo bacila 62.73 metra. “Naša članica postavila je novi rekord BiH za

“NEIZDRŽIVO JE” Mještani očajni jer ne mogu da priđu kućama zbog automobila koji su parkirani na putu prema Banj brdu

Mještani banjaluške Ulice Koste Vojinovića očajni su jer zbog automobila koji su parkirani na putu prema Banj brdu ne mogu da priđu svojim kućama. Obraćali su se nekoliko puta gradskoj upravi i komunalnoj i saobraćajnoj policiji kako bi spriječili nepropisno parkiranje automobila, kojim mnogi šetaci dolaze do podnožja Banj brda. – Automobile parkiraju duž ceste,

UZ VIVALDIJA TESTIRANJE NOVOG KRUŽNOG TOKA “Banjalučka kritična masa” organizuje proljećnu vožnju

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje 29. marta proljećnu vožnju biciklima kroz grad. Okupljanje je predviđeno na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS od 18:30, a start u 19 časova. – Ovog mjeseca dočekali smo proljeće. Ali, kako gregorijanski kalendar ne prati kalendar “Banjalučke kritične mase”, zajedno ćemo obilježiti ovaj, doduše tek većinom

ZAVRŠEN “BALKAN KUP” U KIK BOKSU Tri medalje za Banjalučane

Ovog vikenda održa je “Balkan Kup” u kik boksu koji se tradicionalno održava u Tešnju. Mladi bokseri iz kik boks kluba “Sveti Georgije” za Banjaluku se vraćaju sa tri zlatne medalje u disciplini K1. Tomislav Vukomanović je došao do pobjede tako što je prekidom u prvoj rundi savladao borca iz Zenice. Mišo Vranješ je pobijedio jednoglasnom

ZVJERSKI MUČILI I UBILI ŽIVOTINJU: Konju zavezali noge i bacili ga u rijeku Bosnu

U rijeci Bosni nadomak Visokog juče je pronađeno tijelo konja, koji je na veoma surov način usmrćen. Kako su za Klix potvrdili iz Udruženja “Konjički klub Arabela”, nepoznate osobe su, prema riječima svjedoka, zavezale konju sve četiri noge i bacili ga u rijeku Bosnu. Ističe se da je konj, kako je njima rečeno, po svemu sudeći uginuo