NEMAJU PRIHODA, A OBAVEZE PRISTIŽU: Privatnici na mukama zbog zabrane rada

Vlasnici ugostiteljskih objekata i privatnih predškolskih ustanova javno su zatražili od Grada Banjaluka da im pomogne da prevaziđu ovu krizu jer nemaju nikakvih prihoda, a obaveze pristižu. 

Najlakše je reći: “Nemojte otpuštati radnike”, poručuju ugostitelji, ali kako to izvesti u realnom sektoru, koji sam sebe finansira, za razliku od budžetskih korisnika. Kako navode, samo u Banjaluci u ugostiteljstvu ima više od 6.000 radnika čija su radna mjesta upitna, zbog zabrane rada u periodu pandemije virusa korona.

Ugostitelji zato traže pomoć države i lokalnih zajednica, a prije svega Banjaluke, na čije se mjere ugledaju i ostale opštine u Srpskoj.

– Cijela privreda je u kolapsu, a turizam i ugostiteljstvo na ivici bankrota. Molimo vas da učinite sve kako bi u ovom teškom trenutku za ugostiteljstvo i turizam, pokušali umanjiti štetu koja se sada mjeri stotinama hiljada maraka kao i gubitak radnih mjesta – navode u dopisu nadležnim institucijama.

Oni traže da budu oslobođeni uplate doprinosa za period zabrane rada, plaćanja fiksnih i režijskih troškova, prvog dijela komunalne takse za 2020. godinu, da se ukine taksa za ljetnju baštu, kao i kirija za sve koji je plaćaju za vrijeme zabrane rada.

Kolika je ozbiljnost situacije, pojašnjava i predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu Željko Tatić, navodeći slučaj bračnog para, koji rade kao konobar i kuvar za dnevnicu, ali kako sada posla nema, ne znaju kako prehraniti devetočlanu familiju. I Tatić se nada da će se nadležni u Gradskoj upravi i resornom ministarstvu odazvati pozivu za sastanak kako bi zajedno pokušali riješiti novonastali problem i kako radnici ne bi završili na ulici.

Oglasili su se i iz privatnih predškolskih ustanova. Napominju da su poštujući preporuku Štaba za vanredne situacije zatvorili sve svoje objekte od 16. marta, ali je sada doveden u pitanje njihov opstanak.

Podsjećaju da će opštine preuzeti finansiranje javnih obdaništa, kao njihovi osnivači, dok se privatni vrtići oslanjaju isključivo na uplate svojih korisnika.

– Očekujemo da ćemo naići na razumijevanje i dobiti neophodnu podršku. U Banjaluci blizu 2.000 mališana pohađa privatne predškolske ustanove, o kojima brine preko 300 zaposlenih. Ako uzmemo cijelu RS taj broj se penje na više od 4.000 dece i preko 600 radnika koji imaju svoje porodice – ističu, dodajući da će načiniti sve napore da ni jedan od tih radnika ne ostane bez posla.

Kako se finansiraju isključivo od uplata korisnika nerealno je, tvrde, očekivati da će opstati zahvaljujući solidarnosti roditelja, za koje je pitanje da li će biti u mogućnosti da plate umanjen iznos za onaj vremenski period za koji vrtići nisu radili, tako da je teško predvideti da li će ove ustanove imati ikakve prihode za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Gradonačelniku je kažu upućen dopis koga je potpisalo 25 privatnih vrtića iz Banjaluke.

– Rashodi ovih ustanova, shodno trenutnom stanju, ostaju isti kao da se radi punim kapacitetom, tako da bez podrške Grada, Vlade i drugih nadležnih teško da se moze očekivati nastavak rada većine ustanova – napominju iz privatnih predškolskih ustanova.

Iz Grada poručuju da su svjesni teške situcije u kojoj se privreda našla zbog obustavljanja djelatnosti, te da će se ovih dana izjasniti o ekonomskim mjerama i naplatama pojedinih obaveza koje pristižu.

(Srpskainfo)

RADOJIČIĆ: Razmišljamo o potpunoj zabrani okupljanja na određenim mjestima

Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci produžio je preventivne mjere za još 14 dana s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a pojasnio je da će sve preventivne mjere biti produžene do 13.aprila, a odnose se na gradski prevoz, predškolsko vaspitanje, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, zanate i

RADOJIČIĆ: Istekli osnovni rokovi prva tri klastera

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio nijedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona. Radojičić je pojasnio da se istek roka odnosi na 14 dana, koji je

CVIJANOVIĆ: Bošnjačka opstrukcija odluke o vanrednom stanju atak na Srpsku

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, izjavila je u intervjuu za našu televiziju predsjednica Srpske Željka Cvijanović. – Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period – naglasila je Cvijanovićeva. Povlačenje

HUMANOST NA DJELU: Pakete hrane ostavljaju na ulici za najugroženije

U doba kada je svima potrebna solidarnost, internetom kruže snimci koji pokazuju da je ipak u ljudskom duhu spremnost da se pomogne drugima. Kako na društvenim mrežama piše, građani Turske su na ulicama ostavljali pakete hrane onima koji su najugroženiji. Kako se piše po društvenim mrežama, paketi su ostavljeni za one koji zbog korona virusa

ZBOG VIRUSA KORONA: Najpoznatiji operski pjevač hitno prebačen u bolnicu

Najpoznatiji operski pjevač, Plasido Domingo (77) hitno je prebačen u bolnicu nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, samo nedjelju dana nakon što je saznao da je obolio od opasnog korona virusa. Plasidu se naglo slošilo, a kako bi bio pod stalnom kontrolom ljekara, on boravi u bolnici u poznantom meksičkom ljetovalištu Akapulko. Pjevač je

USK: Ljekari će pokušati sami da sašiju zaštitna odijela

Zdravstvenim radnicima u Unsko-sanskom kantonu nedostaje neophodna medicinska i zaštitna oprema u borbi protiv virusa korona, upozorili su iz Sindikata ljekara USK-a. Prema riječima Amira Rekića, predsjednika ovog sindikata, u ovome trenutku najvažnije je adekvatno zaštititi medicinske radnike jer bi u slučaju da se zaraza pojavi u zdravstvenim ustanovama, to moglo imati katastrofalne posljedice. Direktor

EPIDEMIOLOG TVRDI: Italiju vrhunac epidemije očekuje za sedam dana

Italiju tek čeka vrhunac epidemije korona virusa, odnosno najgora faza zaraze, što je i datum koji će označiti početak spuštanja broja zaraženih, piše italijanski list “Corriere della Sera”. “Uprkos svim potrebnim mjerama opreza, vidimo da dnevni porast pozitivnih slučajeva pokazuje usporavanje rasta, iako se brojčana vrijednost i dalje povećava. To još nije faza slabljenja epidemije,