Vijesti 05.12.2020.

NEMJERLJIV DOPRINOS TOKOM PANDEMIJE: Dodijeljena priznanja i zahvalnice za 369 volontera

ČITANJE: 2 minute

Crveni krst Republike Srpske je povodom Dana volontera 5. decembra, dodijelio priznanja i zahvalnice za 369 volontera koji su dali nemjerljiv doprinos u lokalnim zajednicama u odgovoru na pandemiju virusa korona.

Iz Crvenog krsta su podsjetili da je više od 3.000 aktivnih volontera i više od 288.000 volonterskih časova u ovoj godini bio povod da organizaciji bude dodijeljena Republička nagrada za najboljeg organizatora volontiranja u 2020. godini, odlukom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Crveni krst Srpske je, kako napominju, zahvaljujući razvijenoj volonterskoj mreži zasluženo dobitnik najvećeg republičkog priznanja kada je u pitanju organizovanje volonterskog rada.

Nagrada u ime organizacije uručena je Snježani Kovač, generalnom sekretaru Crvenog krsta Srpske.

Međunarodni dan volontera podsjetnik je da je svaki novi dan prilika da se kroz volontiranje pokrenu promjene u zajednici, ali i prilika da se iskaže zahvalnost svim volonterima širom Republike Srpske na predanom volonterskom angažmanu tokom ove, ali i svih prethodnih godina, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Cilj obilježavanja Dana volontera je način da stanovništvu približi dobrobit volonterizma, vrijednosti volontiranja, ali i prilika da se zahvali svima koji su uspjeli da volonterski rad uklope u svakodnevne obaveze.

Ovo je, kako ističu iz Crvenog krsta, i prilika za zajedničku promociju volonterizam, za podsticanje vlada da podrže volonterske napore i prepoznaju volonterski doprinos na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, pod motom “Volontirajući, mi to možemo zajedno!”.

Volontiranjem mladih društvo dobija stvaranje novih vrijednosti, veću društvenu odgovornost i aktivizam, razvoj opšte solidarnosti, bolje socijalno uključivanje mladih u društvo, razvijanje kreativnosti i tolerancije, bolji kvalitet života, humanije društvo, prevenciju poremećaja u ponašanju, kao i efikasniji odgovor na potrebe u društvu, navodi Crveni krst Republike Srpske.

Međunarodni dan volontera se širom svijeta obilježava 5. decembra, a proglasila ga je Generalna skupština UN 1985. godine, čiji je cilj podstaći što veći broj ljudi na volonterski rad.

Volonteri za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, osim moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatra se izrazom ljudske humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osjećanjem odgovornosti za društvenu zajednicu.

(Srna)