Politika 07.12.2018.

(NE)MOGUĆA DRŽAVA Da li se BiH može urediti po mjeri svih naroda?

ČITANJE: 5 minuta

Podjele među narodima u BiH su iz dana u dan sve dublje, a tome još više doprinose zapaljive izjave domaćih političara, koji svojom retorikom stvaraju nepovoljan ambijent za bilo kakav dalji suživot. 

Sociolozi, filozofi i politički analitičari saglasni su u ocjeni da je u ovakvom političkom okruženju nemoguće stvoriti državu koja bi bila po mjeri svih njenih naroda, a još teže postići da se oni međusobno počnu uvažavati i podržavati.

Miodrag Živanović, profesor filozofije sa banjalučkog Univerziteta, smatra da su narodi u BiH do te mjere podijeljeni da će zidove među njima biti teško srušiti.

– Zidovi podignuti među narodima u BiH su zapravo veći od Berlinskog zida. Mislim da je  lakše bilo srušiti Berlinski zid od ovih koje smo izgradili među nama u ovako malo zemlji. Teško će biti srušiti ove naše zidove jer su toliko već zacementirani da tu ništa nije moguće učiniti – kaže Živanović.

„Glas plemena“

On ističe da je u ovom momentu nemoguće napraviti državu koja će biti po mjeri svih njenih građana, i to ne zato što naše političke elite to neće ili ne žele, već zbog toga što je unutrašnje uređenje BiH takvo da su podjele svakim danom sve veće.

Živanović pojašnjava da te podjele nužno moraju biti još veće jer “mi u BiH ne živimo kao ljudi, već kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali”.

– Čak se tako biraju i članovi različitih institucija. Dakle, imamo ustrojstvo koje je plemenskog karaktera – ističe Živanović.

Prema njegovim riječima, dok se to ne promijeni, odnosno ukine „glas plemena“, ne možemo napraviti niti jedan korak unaprijed.

Bez obilježja društva

Živanović kaže da način na koji je država vođena do sada neće dati nikakve pomake u smislu približavanja njenih naroda. Trebalo bi, kako ističe Živanović, osmisliti novi način vođenja države, odnosno vidjeti da li je to moguće na nekom drugom temelju, nekoj drugoj matrici, koja nije etnička.

– E, sad, najveći problem je što niko neće da iskorači iz ove etničke matrice – zaključuje Živanović.

Slično mišljenje dijeli sociolog i univerzitetski profesor Nemanja Đukić, koji kaže da se ne može govoriti o podijeljenom društvu u BiH, jer ova država nema obilježje društva.

– Kategorije koje važe za društvo se prosto ne mogu primjenjivati ovdje, jer je BiH politički projekat. Klasično društvo znači da članovi tog društva imaju interes ili želju da žive zajedno. U BiH imate tri konstitutivna naroda koja neće da žive zajedno. Dakle, nemaju interes za zajedničkim životom. Samim tim BiH nije društvo – objašnjava Đukić.

Protektorat

Prema njegovim riječima, BiH se drži na okupu pod političkim pritiskom međunarodne zajednice, a ne željom njenih naroda, što samo po sebi znači da je ona zapravo politički sistem tri zajednice. Đukić dodaje da BiH nema autonomiju, autokefalnost, niti ijednu drugu klasičnu kategoriju države.

– Imamo visokog predstavnika, dakle, protektora, potom stranu vojsku, strani finansijski sitem i strane političare. Sve nam je strano – pojašnjava Đukić.

On ističe da su podjele među narodima BiH vidljive svaki dan, te da ih političari još više potpiruju. Đukić se plaši da će na kraju u BiH ostati samo penzioneri i političari.

– Srbi, Hrvati i Bošnjaci su ratovali za neku svoju viziju BiH, ili neku svoju stvar, a na kraju su svi došli u poziciju da im vlastita djeca odlaze iz te iste zemlje za koju su ratovali. Bojim se da će ovo postati prazan prostor bez ljudi. Država će opstati, ali upitno je ko će uopšte živjeti u njoj – navodi Đukić.

Žrtve laži političara

Politički analitičar Esad Bajtal smatra da su podjele među građanima BiH ustvari samo refleksi politika u njoj. On smatra da političarima odgovara ovakvo stanje u zemlji, te da neće dopustiti nikakve promjene, jer bi to značio kraj za mnoge od njih.

– Njihov opstanak i ostanak na javnoj sceni moguć je samo u gabaritima neprestanih svađa, dizanja tenzija, uzajamnih optužbi, priznavanja ili nepriznavanja ovoga ili onoga, protivustavnih, protivzakonskih ili nezakonskih zahtjeva i ucjena. Čim se to promijeni, a to se u istorijskom smislu riječi može dogoditi preko noći, tada će se početi mjenjati stvari na terenu – kaže Bajtal.

On ističe da su građani žrtve laži svojih političara, dok s druge strane država tone sve dublje i dublje u bijedu, siromaštvo i haos. Bajtal ističe da je interes naših političara da ovakvo stanje potraje jer im tako više odgovara. On je saglasan s tim da građani imaju različita mišljenja po pitanju politike i prošlosti, ali da se te razlike mogu prevazići i da se prevazilaze u svakodnevnom životu.

– Ako započnete priču o politici vjerovatno će se dogoditi sukob mišljenja jer svako slijedi svoju stranu, ali na dnevnom, životnom nivou možete naći stotine primjera gdje Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali, koji žive u BiH, pomažu jedni drugima, međusobno se vjenčavaju i uvažavaju – kaže Bajtal.

Zašto ćute vjerske zajednice

Esad Bajtal ističe da sve dubljem jazu među narodima u BiH, pored političara, podjednako doprinose i pripadnici vjerskih zajednica, jer ništa ne čine da dođe do pomirenja među narodima.

– Svjedoci smo da naše vjerske zajednice ćute na ovo enormno siromaštvo, pljačku i odlazak čitavih porodica iz BiH. Zašto ćute!? Zato što su uvezani sa politikom, jer imaju svoj interes i korist od svega toga – kaže Bajtal.

(Sprskainfo)