Vijesti 25.05.2020.

“NEMOJ BITI LAK PLIJEN”: MUP RS provodi preventivnu kampanju u borbi protiv vrbovanja djece na internetu

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“, a povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece provodi kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch).Ciji je da se obrazuje djeca, naročito tinejdžeri o vrbovanju na internetu.

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestala lica ( Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP) ).

Kako navode stručnjaci ove Mreže „još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu“. „Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spolјnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uklјučena u aktivnosti na internetu.

Sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu“, smatraju policijski stručnjaci.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine prijavlјen je nestanak šestoro djece, pet djevojčica i jedan dječak. Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su sve njih pronašli žive i zdrave.

Animirani video možete pogledati u nastavku.

(Banjaluka.net)