Vijesti 22.11.2017.

Nenad Luburić, vlasnik firme „Ideal kompani“: Ponovo bih pomogao Toplani

ČITANJE: 3 minute

Ne osjećam se krivim što sam pomogao „Toplani“ i gradu kada ih je, usred dvije uzastopne sezone, ugovoreni dobavljač „Higat“ iznevjerio, zbog njemu poznatih razloga, kaže Luburić, te dodaje da bi opet sve isto uradio.

Vlasnik i direktor firme „Ideal kompani“ Nenad i Nataša Luburić tvrde da su se nepravedno našli na listi osumnjičenih, te da nisu oštetili „Toplanu“ za 1,5 milion KM.

Protiv njih je Uprava kriminalističke policije MUP RS podnijela izveštaj, a za to, kažu, nema razloga, jer su oni ovo preduzeće spasili, a ne oštetili, te da očekuju da će ovaj slučaj biti brzo riješen, jer je velika šteta nanesena reputaciji njihove kompanije.

Kada je „Toplana“ u sred grijne sezone 2015. i 2017. godine ostala bez mazuta i novca, a njen stalni dobavljač nije htio da joj pomogne, „Ideal kompani“ je izašao u susret i pozajmio mazut, tvrdi Luburić.

– Do ugovora je došlo na zahtjev oba gradonačelnika koji su bili u nezavidnoj i očajnoj situaciji i bili primorani tražiti od svih veletrgovaca ovog derivata pomoć u vidu pozajmice. Jedini smo pristali izložiti se velikom riziku i zaduženju te pozajmiti robu da bi spasili grad i građane u sred grijne sezone – kaže Luburić.

Dodaje da nema razloga za istragu, da je sve rađeno po zakonu, te tvrdi da „Toplana“ ima drugi dugoročno problematičan ugovor koji sa ovom istragom želi da ode u zaborav.

– Javnost i građani moraju imati u vidu da ako neko nije u situaciji da vam istu robu vrati, mora da je plati, jer sam i ja morao da platim mazut kako bi pozajmio „Toplani“. Ne znam zbog čega je pokrenut postupak istrage oko ove pozajmice, ali nadam se da će nadležni uvidjeti da je sve u skladu sa zakonom i da će slučaj biti zatvoren – kaže Luburić.

„Ideal kompani“ je davao „Toplani“ robu bez garancije, uzimali su, kažu, od banaka pozajmice da kupe mazut koji će pozajmiti ovom visoko rizičnom preduzeću, dok oni ne stignu da im vrate ili plate.

– Nikakvog ugovora o kupoprodaju nema. Ovo je bio ugovor o pozajmici, koji je potpuno legitiman i sve to možemo dokumentovati. Nikada tako nešto ne bi uradili da se prethodno ne konsultujemo sa pravnim konsultantima – kaže direktor „Ideal kompanija“, Nataša Luburić.

Razočaran podignutom istragom, zbog toga što su htjeli da pomognu gradu kada je bio u nezavidnom položaju i „Toplani“ koja nije imala ništa, Nenad Luburić kaže da je očekivao nagradu grada, a ne istragu.

– Normalo je da svi radimo da zaradimo i gledamo ekonomski interes, ali daleko je od istine to da smo mi zaradili te milione. „Toplani“ smo tada pomogli zbog empatije i želje da pomognemo gradu, a pravo pitanje je zašto „Higat“ nije isporučio robu u sred sezone i zašto niko drugi nije htio da pozajmi mazut kad je to bilo neophodno – dodaje Luburić.

Posluju 20 godina

Direktor Nataša Luburić kaže da „Ideal kompani“ ima reputaciju ozbiljne lokalne firme koja razmišlja dugoročno, te da ne bi dozvolili da zbog jednog posla to sve izgube.

– Bavimo se gradnjom, prodajom nafte na malo, investicionom gradnjom i ne živimo od danas do sutra. Zapošljavamo radnike koji su tu od 1997. godine, nikada im nije zakasnila plata i nikada nismo dobili blokadu od Poreske uprave, jer ne postoji nijedna obaveza koju ova firma nije izvršila, pa tek onda obračunala dobit – kaže Nataša Luburić.

(EuroBlic)