Vijesti 31.03.2016.

Nenad Pavlović nakon liječenja dobio stipendiju za studije na ITS-u

ČITANJE: 3 minute
nenad pavlovic
Nenad Pavlović (16), mladić koji je snimio video u kome je od Vlade Srbije zatražio lijek za rijetku bolest od koje boluje, pored liječenja, imao je još jednu želju – da svoju strast za računarima razvije studiranjem na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije, i ITS mu je tu želju ispunio dodjelom stipendije.

Hrabri dječak sa Novog Beograda snimio je dirljivu video-poruku u kojoj traži dostupnost rijetkom i skupom leku koji će spriječiti dalje napredovanje paroksizmalne noćne hemoglobinurije (PNH), oboljenja krvi koje mu je dijagnostifikovano prije godinu dana. Nakon što je njegova molba za liječenjem ove rijetke i opake bolesti uslišena i Nenad dobio svoju prvu terapiju, sjajne vijesti stigle su iz Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS.

Kada želje postanu stvarnost

U prostorijama Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, Nenad je potpisao ugovor o stipendiranju, te će za dvije godine ovaj harizmatični dječak otpočeti studije na ITS-u, čiji su osnivači kompanije Comtrade i LINK Group.

U prisustvu svog oca Miroslava, mladi borac obišao je prostorije ITS-a i kompanije Comtrade i tom prilikom se upoznao sa obavezama i uslovima studiranja, ali i praktičnim radom kroz koji prolaze studenti ove visokoškolske ustanove.

Sreća prati hrabre

Presrećni Nenad kaže da nije očekivao da će ga njegova hrabrost odvesti ovim putem. Kako objašnjava, prerano je odrastao i, umjesto da sve vrijeme provodi u igri, on je riješio da izgradi sigurnu budućnost i da doprinese boljem životu svoje porodice.

– Juče sam dobio terapiju, a danas sam došao ovde sa saznanjem da ću postati učenik ove škole. Kompjutere sam zavolio još kao dijete, kada zbog zdravstvenog stanja nisam bio fizički aktivan, pa sam svoje vreme provodio na internetu. Nisam očekivao i lijek i besplatno školovanje, ali recimo da je to sreća u nesreći. Mnogo sam zahvalan svima, sad idem da se spremam za upis, mora da se uči! – zaključio je hrabri mladić.

Njegov otac Miroslav naglašava da će besplatno školovanje biti velika stvar za porodični budžet, ali i da nije bilo tako, ubjeđen je da Nenad ne bi odustao od ITS-a.

Nagrada za mladog borca

Direkor škole Bojan Ristić istakao je da su na ideju o stipendiji došli kada su prilikom Nenadovog gostovanja u TV emisiji „Život priča” čuli da je izrazio želju da studira Informacione tehnologije na ITS-u jer, kako kaže, iznad svega voli kompjutere.

– Mladi ljudi koji imaju svoju ideju bore se za nju. On je fantastičan primjer i vjerujem da će zbog velike želje i snage koju nosi sa sobom nastaviti svoje obrazovanje i liječenje, i uvjeren sam da će uspjeti i u jednom i u drugom. Od nas će dobiti svaku podršku. Imaće i praktični rad, a najbolji učenici dobijaju priliku da ostanu u kompaniji po završetku studija – rekao je direktor ITS-a i dodao da je škola ovim primjerom pokazala da je društveno odgovorna.

IT stručnjaci budućnosti

Srećko Miodragović, savjetnik predsjednika grupacije Comtrade, koja je sa kompanijom LINK group osnivač ITS-a, izjavio je da je kompanija već šest godina prisutna u oblasti edukacije, sa jednim ciljem – da obezbjedi kvalitetan i stručni IT kadar.

– Koncept školovanja na ITS-u je baziran, pored teorije, i na praktičnom znanju. Upisom u Visoku školu strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, studenti će postati IT stručnjaci za neku od izabranih IT oblasti, čime će posle školovanja biti u prilici da dobro unovče svoje znanje – rekao je Miodragović i naglasio da je jedno sigurno, „da IT-evcima nikada nije dosadno, jer će ono što je danas aktuelno kroz tri godine postati stvar prošlosti”.

Studenti ITS-a stalno nadograđuju svoje znanje, kako bi ostali u vrhu kao priznati i cjenjeni IT stručnjaci, a uz veliku želju Nenada Pavlovića da bude jedan od njih, i kvalitetnim radom profesora ITS-a, sigurno je da će u budućnosti postići odlične rezultate.

(B92)