Vijesti 24.05.2019.

NENAPLAĆENA POTRAŽIVANJA: DEP-OT tužio pet najvećih dužnika

ČITANJE: 2 minute

Regionalna deponija DEP-OT u Ramićima zadovoljna je poslovanjem u prošloj godini, ali smo jako nezadovoljni naplatom potraživanja korisnika DEP-OT-a i već smo podnijeli pet tužbi protiv komunalnih preduzeća koja su najveći dužnici, rekao je Novo Grujić, direktor DEP-OT-a.

“Imali smo 98,6 odsto naplatu, ali su opet dugovanja komunalnih preduzeća više od 1.850.000 KM. Pokrenuli smo tužbe jer ne možemo više ovako poslovati”, rekao je Grujić.

Istakao je da je dobit DEP-OT-a za prošlu godinu oko 390.000 KM.

“Već smo krenuli s tužbama, a potraživanja su nam oko 2.000.000 KM”, rekao je Grujić.

Dodao je da su najveći dužnici, protiv kojih su pokrenute tužbe, “Čistoća i zelenilo” Čelinac, “Gradska čistoća” Gradiška, “Park” Prnjavor, “Eko-euro tim” i “Komunalac” Srbac.

“Većina ovih preduzeća ne izmiruje svoje obaveze preko godinu dana”, kazao je Grujić.

Dodao je da preduzeće “Komunalac” Laktaši, koje je ranije predstavljalo velikog neplatišu, sada redovno izmiruje svoje obaveze po dogovoru.

“‘Čistoća’ Banjaluka redovno isplaćuje svoja dugovanja, ali imaju dodatne fakture pa je njihov dug daleko najveći i iznosi oko 600.000 KM”, rekao je Grujić.

Istakao je da će u narednom periodu morati preduzeti restriktivne mjere.

“Ranije smo išli s opomenama pred tužbu, ali su se oni oglušili. Mi smo već tužili pet komunalnih preduzeća”, rekao je Grujić.

Naglasio je da, prema njegovim riječima, lokalne zajednice moraju pomoći u finansiranju komunalnih preduzeća na svom prostoru.

“Nemoguće je da ova preduzeća sama izmiruju sva dugovanja. Kad se uzmu svi troškovi ovih preduzeća, oni sami to ne mogu da izmiruju”, rekao je Grujić.

Dodao je da, prema njegovom mišljenju, lokalne zajednice u svom budžetu moraju predvidjeti grantove za pomoć komunalnim preduzećima.

“Ranije su i Gradiška i Prnjavor imali grant za pomoć odvozu otpada na deponiju, a sada nemaju”, kazao je Grujić.

Istakao je da mala komunalna preduzeća ne predstavljaju problem, već da najveći problem DEP-OT-u prave preduzeća koja su ga i osnovala.

(Nezavisne)